Den amerikanske præsident, Donald Trump, bringer Europa i fare for at komme i atomkrigs-krydsild, hvis han trækker USA ud af atomtraktaten INF.
Sådan lød det i går fra den russiske præsident, Vladimir Putin, da han talte til pressen i forbindelse med et møde med den italienske premierminister, Guiseppe Conte.
USA og Sovjetunionen aftalte at destruere og standse med at udvikle nye mellemdistanceraketter i 1987. Men i sidste uge sagde Trump, at han vil træde ud af traktaten.
- Hvis USA trækker sig ud af traktaten, er det store spørgsmål, hvad de vil gøre med de her nye missiler. Hvis de opstilles i Europa, vil vi være tvunget til at svare igen, sagde Vladimir Putin ifølge nyhedsbureauet AP.
- De europæiske lande, som går med til det, hvis det kommer så langt, må forstå, at de sætter deres egne territorier under risiko for et muligt gengældelsesangreb, sagde den russiske præsident.
Putin vil snakke om det
USA har i flere år hævdet, at Rusland de seneste ti år har udviklet en ny mellemdistanceraket, som man i Nato kalder SSC-8. Det er denne, som Trump har givet som årsag til at træde ud af INF-traktaten.
Men samtidig er det umiddelbart også USA, som militærstrategisk har mest ud af, at traktaten ophæves.
Imens Rusland kun ville kunne ramme Alaska med de forbudte missiler med en rækkevidde mellem 500 og 5.500 kilometer, vil USA kunne ramme ind i hjertet af Rusland, hvis eksempelvis europæiske allierede er klar til at opstille dem.
Samtidig er USA langt den største økonomi, og har derfor sandsynligvis bedst råd til et nyt våbenkapløb.
Putin kom ikke ind på sit eget missilprogram under pressemødet, men sagde, at han er klar til at gå i dialog med USA - helst allerede 11. november, hvor han mødes med Trump i Paris.
- Jeg forstår ikke, hvorfor det er nødvendigt at sætte Europa så meget i fare. Jeg kan ikke se grunden. Men jeg vil understrege, at det ikke er vores valg. Vi ønsker det ikke. Men vi er i stand til at svare igen om nødvendigt. Og svaret vil være hurtigt og effektivt, sagde Vladimir Putin.
Endnu en traktat udløber snart
Ud over INF-traktaten er også nedrustningsaftalen New START i kraft. Den blev indgået i 2010.
Her blev daværende præsident Obama og hans russiske modpart enige om at reducere antallet af nukleare sprænghoveder, som parterne må råde over, til 1.550 hver.
Efter den amerikanske udmelding om INF-traktaten har eksperter udtalt bekymring om, hvorvidt at Trump også vil afvise at forny New START, når den udløber i 2021.
Det bekymrer tilsyneladende også Putin.
- Hvis alle disse traktater annulleres, vil der ikke længere være begrænsninger tilbage, når det gælder oprustning. Så vil situationen i min opfattelse blive virkelig farligt, for der vil ikke være andet tilbage end et våbenkapløb, sagde Putin til pressen.
Da INF-traktaten trådte i kraft, blev 1850 sovjetiske missiler og 850 amerikanske destrueret.