Putin-allieret advarer mod våbenstøtte til Ukraine

USA kan udløse en krig ved at sende våben til Ukraine, advarer en allieret af den russiske præsident.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, advarer om, at forhandlinger onsdag er en af de sidste chancer for våbenhvile. Her ses ukrainske soldater i Østukraine. (Foto: © Gleb Garanich, Scanpix)

Der kan udbryde krig i fuld skala, hvis USA beslutter at sende våben til den ukrainske regering.

Sådan lyder advarslen fra Aleksej Pusjkov, der er formand for den russiske statsdumas udenrigsudvalg og en nær allieret af den russiske præsident, Vladimir Putin. Det skriver BBC.

I en tale til omkring 100 europaparlamentsmedlemmer i Strasbourg sagde Aleksej Pusjkov ifølge nyhedsbureauet Tass, at våbenleverancer fra USA til regeringen i Kiev kan 'udvide krigen og udgøre en reel trussel mod hele det europæiske sikkerhedssystem'.

- En yderst farlig vej

Efter Ruslands annektering af Krimhalvøen er Aleksej Pusjkov kommet på USA's liste over russere, der er ramt af sanktioner, mens han ikke optræder på EU's sanktionsliste.

I et interview med Europa-Parlamentets tv-station har han påpeget, at våbenleverancer var de første skridt i USAs engagement i Vietnamkrigen i 1960'erne.

Han advarede desuden om, at det er 'en yderst farlig vej', og at 'der er en masse mennesker i USA, der stadig ønsker at kæmpe overalt'.

Endnu ingen amerikansk afklaring

USAs præsident, Barack Obama, har endnu ikke lagt sig fast på, om han vil sende våben til Ukraine, hvis det ikke lykkes at finde en fredelig løsning på konflikten i den østlige del af landet via de diplomatiske kanaler.

Barack Obama har ifølge BBC oplyst, at muligheden for at støtte ukrainerne med våben til at forsvare sig mod prorussiske oprørere bliver undersøgt.

Efter planen skal Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland onsdag mødes i Hviderusland for at diskutere situationen i Ukraine.