Putin arbejder videre med mystisk våben trods dødsulykke

At være i besiddelse af så unik teknologi er i sig selv en garant for fred, siger Putin.

Præsident Putin overrækker medaljer til enker efter en mystisk ulykke i august. (Foto: ALEXEI DRUZHININ © Scanpix)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, lover at fortsætte udviklingen af en avanceret atomdreven raket, som menes at have været i centrum under en mystisk dødelig ulykke i august.

Fem teknikere og to andre personer blev dræbt ved ulykken nær byen Severodvinsk under test af et nyt våbensystem 8. august.

Det var en raketmotor, som eksploderede under testen ved Hvidehavet. De regionale myndigheder meldte efterfølgende om et unormalt niveau af radioaktivitet i området.

Byen Severodvinsk ved Hvidehavet blev ramt af radioaktiv stråling efter ulykken (Foto: STRINGER/RUSSIA © Scanpix)

Garanti for fred

- Vi vil helt sikkert gå videre med at udvikling dette våben på trods af alt, siger Putin, som i går mødte enker til ofrene for ulykken.

- At være i besiddelse af en så unik teknologi er i sig selv en meget betydningsfuld og pålidelig garanti for fred på planeten, siger Putin.

Den russiske præsident talte ved en ceremoni i Kreml, hvor ofrene for ulykken blev hædret med medaljer tildelt posthumt.

Præsidenten gjorde det ikke klart, hvilket våben der er tale om.

Uendelig rækkevidde

Forsvarseksperter mener dog, at det var en del af et atomdrevent krydsermissil, som blev testet ved ulykken med det mystiske våben.

- Det skulle være et våben, som har en nærmest uendelig rækkevidde, fordi de er drevet af atombrændstof, fortæller DR Nyheders Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Putin gjorde selv et ret stort nummer ud af at præsentere de her våben i marts sidste år, hvor de blev præsenteret som noget, der nærmest var klar. Men den her ulykke viser, at ikke er helt i mål med dem.

Korrespondenten understreger, at præsidentens tale havde et større publikum end de syv enker i salen.

- Han taler dels til et hjemmepublikum, som oplever en række indenrigspolitiske problemer. Og så taler han til resten af verden med budskabet: Vi er stadig i gang med at udvikle det her våben. Han får også gentaget sin fortælling om, at Rusland er truet af det vestlige verden, og den trussel er man ved at tage hånd om.

Robotsystemer

Den russiske leder betonede i talen, at det russiske militær særligt har brug for kamprobotter, droner og laservåben i det næste årti.

- Der bør ske en udvidelse af ubemandede rekognosceringer og af angrebsfly, laservåben og hypersoniske systemer baseret på nye fysiske principper samt af robotsystemer, der kan udføre forskellige opgaver på slagmarken, siger han.

Omkring 70 procent af det russiske militærs våben står overfor at skulle moderniseres i de kommende år, fastslår Putin over for Ruslands nationale sikkerhedsråd ifølge udskrifter fra møder, der er offentliggjort af styret i Kreml.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter