Putin: Bombeeksplosion i Skt. Petersborg var terror

Rusland vil være mere udsat for terrorangreb i den kommende tid, vurderer Ruslands-ekspert.

Mindst 13 personer blev såret, da en bombe eksploderede i et supermarked i Ruslands anden største by. (Foto: ANTON VAGANOV © Scanpix)

Eksplosionen i et supermarked i den russiske storby Sankt Petersborg, der sårede mindst 13 personer i går, var en terrorhandling.

Det fastslog Ruslands præsident, Vladimir Putin, da han tidligere på dagen talte til en militærceremoni for russiske soldater, som har deltaget i krigen i Syrien.

- I går blev der udført et terrorangreb i Sankt Petersborg. Og for nylig har den føderale sikkerhedstjeneste afværget et andet terrorforsøg, sagde præsidenten ifølge det statsfinansierede russiske medie RT.

Oplagte terrorspor

Vladimir Putin kom dog ikke ind på, hvem der stod bag gårsdagens bombeeksplosion, og ingen har endnu taget skylden for den hjemmelavede bombe, der havde en styrke svarende til 200 gram af sprængstoffet TNT.

Men præsidenten understregede i sin tale, at sikkerhedssituationen i landet ville have været meget værre, hvis de tusindvis af russiske statsborgere, der har kæmpet sammen med terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien, havde fået lov til at vende tilbage til Rusland.

Og ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ekspert i russiske forhold, er det ikke utænkeligt, at det netop var islamiske terrorister, som stod bag onsdagens angreb.

- Man kan ikke sige det med sikkerhed, men det mest oplagte spor at forfølge er islamisk terrorisme. Det er islamiske terrorister, der har stået bag de fleste tilfælde af terror i Rusland, siger han.

Den russiske præsident, Vladmir Putin, udsendte en skål for de russiske soldater, der har deltaget i krigen i Syrien. (Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL © Scanpix)

Rusland mere udsat

I april i år blev metroen i Sankt Petersborg ramt af et selvmordsangreb, der kostede 15 personer livet og sårede yderligere 45. Terroristen stammede fra Kirgisistan og skulle ifølge de russiske myndigheder have haft radikale islamistiske forbindelser.

Flemming Splidsboel peger på, at der meget vel kan komme flere terrorangreb i Rusland i den kommende tid som følge af krigen i Syrien, hvor russerne aktivt har støttet præsident Bashar al-Assads kamp mod Islamisk Stat.

For selvom de russiske myndigheder ifølge DIIS-forskeren har fået meget bedre styr på de mindst 7.000 russiske statsborgere, der har kæmpet side om side med Islamisk Stat i Syrien, så kan de ikke helgardere sig mod dem alle, understreger han.

- Rusland vil være mere udsat som følge af den måde, de aktivt har bekæmpet Islamisk Stat i Syrien, siger han.

"Den stærke mand"

Derudover vil verdens fokus være rettet mod Rusland i den kommende tid.

Først i forbindelse med det russiske præsidentvalg i marts, og derefter i forbindelse med VM i fodbold, der skal afvikles i Rusland i sommermånederne.

- Det vil være oplagte anledninger for terrorister, der ønsker at tiltrække sig opmærksomhed, siger Flemming Splidsboel.

Men Vladimir Putin kan også selv bruge den øgede terrortrussel i sin kamp for at genvinde præsidentposten, understreger Flemming Splidsboel.

- Putin kan bruge det til at vise sig som ”den stærke mand”, der har brug for russernes støtte til at bekæmpe en fælles fjende. Men hvis angrebene omvendt begynder at eskalere, kan det blive vanskeligt for ham at håndtere, for så kan det fremstå som om, at han ikke har styr på truslen, siger Flemming Splidsboel.