'Putin, fuck dig'. Russisk soldat søger asyl i Frankrig

DR har mødt russisk soldat bag regimekritisk dagbog om flugten fra Rusland.

Pavel Filatijev er blevet en torn i øjet på det russiske styre, efter han tidligere i år offentliggjorde en dagbog med sine oplevelser fra krigen i Ukraine. (Foto: PRIVAT)

- Jeg elsker Rusland. Jeg elsker alle russere. Men Putin er ikke Rusland. Vores regering er ikke Rusland. Putin, fuck dig.

Det siger den 34-årige russiske soldat Pavel Filatijev i en video optaget i lufthavnen i Paris. Øjeblikket før har han revet sit russiske pas og sine militærpapirer over og skyllet dem ud i toilettet.

Pavel Filatijev blev i august internationalt kendt for at have offentliggjort en dagbog om sine oplevelser fra krigen i Ukraine. I dagbogen rejser han kritik af krigen, og derfor har han nu søgt om politisk asyl i Frankrig.

Pavel Filatijev beskriver i sin dagbog, hvordan hans regiment mangler ammunition, da de blev sendt til Ukraine. Selvom Rusland invaderede landet i februar måned, er han og hans soldaterkammerater kun iklædt sommeruniform, mange får udleveret støvler i forkerte størrelser. Mens han er omringet af lyden af missiler, kører han ind i Ukraine i en upansret vogn, fortæller han.

Eksilrusseren opholder sig nu i Biarritz i det sydlige Frankrig, og det er herfra, han nu taler med DR om sine oplevelser som frontsoldat i en invasion, som han, uden at forstå det, blev en del af.

Troede han skulle til militærøvelse

En invasion, der, Ifølge Pavel Filatijev, er uretfærdig. Den nu tidligere russiske soldat blev sendt til Krim i sommeren 2021 til det, han troede kun ville være var en militærøvelse. Men i løbet af vinteren kom flere soldater til, og han anede, at der var andet end øvelser i opsejling.

- Vi kunne jo se en slags beskrivelse af situationen i medierne. Det meste blev portrætteret som en øvelse. Men jeg havde en følelse af, at noget var ved at ske.

Inden krigen brød ud, anmodede Pavel Filatijev om at opsige sin kontrakt med det russiske forsvar. Men anmodningen blev afvist. Hvis han forlod hæren alligevel, ville han betragtes som desertør.

Mødte ingen nazister i Ukraine

Om aftenen den 23. februar sker der noget.

Pavel Filatijevs brigade får ud af det blå besked om, at de skal holde en friaften, og at de fra dagen efter vil få både lønforhøjelse og bedre arbejdsvilkår, men hvorfor melder de overordnede ikke noget om.

Derfor er det et chok for Filatijev, da han natten til den 24. februar i år vågner til lyden af missiler og helikoptere. Han er fortsat uvidende om, at det er lyden af hans egen hær, der angriber Ukraine.

- Tanken slog mig, at måske er det Ukraine, der militært prøver at vinde Krim tilbage.

Filatijevs brigade har tidligere fået ordre om, at de ikke må bruge deres smartphones, og selvom brigaden rykker sig fra Krimhalvøen til Kherson, går der en uge, fra de er ankommet til Kherson, før det går op for Pavel Filatijev, at det var den russiske hær, der havde invaderet Ukraine, og ikke russerne, der forsvarede sig.

- Jeg var der, jeg så krigen. Jeg så ingen fascister og nazister. Jeg besluttede mig for at skrive det ned og beskrive, hvad jeg havde set. Jeg betragtede det som mit bidrag til at afslutte krigen og opfylde mit eget løfte til mig selv om at gøre alt, hvad jeg kunne for at ændre det.

Menneskerettighedsaktivister rækker ud

Pavel Filatijev deltager i krigen som frontsoldat i den ukrainske by Kherson i to måneder. Efter to måneder får han en øjeninfektion, og han bliver taget ud af tjeneste og indlagt på hospitalet.

Det er her, at Pavel Filatijev skriver den 141 lange sider dagbog på sin telefon – og det er her, at han efterfølgende sender dagbogen ud på det russiske sociale medie VKontakte, og samtidig kontakter han en række regimekritiske bloggere for at gøre dem opmærksom på sin dagbog.

Den første til at vende tilbage på hans henvendelse er Vladimir Osechkin, stifter af den russiske menneskerettighedsorganisation Gulagu.net.

Få timer efter optager de to en livestream på menneskerettighedsorganisationens YouTube, der nu har fået mere end 148.000 visninger.

- Jeg blev i Rusland i flere uger. Men jeg sov et nyt sted hver nat, fordi jeg gerne ville have, at bogen fik så meget opmærksomhed som muligt. Samtidigt vidste jeg, at når som helst kunne myndighederne starte en sag mod mig.

  • Filatijev troede, han skulle deltage i en militærøvelse, da han sidste år blev sendt til Krim, men det gik hurtigt op for ham, at noget større var under opsejling.
  • Efter at have kæmpet i den ukrainske by Kherson må Filatijev forlade fronten for at blive behandlet for en infektion i øjet. Det er her, han skriver sin dagbog fra krigen, som nu er udgivet.
  • Da Filatijev ankom til Frankrig, brændte han sit russiske pas.
  • - Jeg så ingen fascister eller nazister i Ukraine, skriver Filatijev blandt andet.
1 / 4

Terrormistænkt i Tunesien

Han er nødt til at flygte ud af landet, og den russiske menneskerettighedsorganisation organiserer en rute ud af Rusland og mod Frankrig for Pavel Filatijev. Han beskriver selv, hvordan hans flugt bliver afbrudt i Tunesien. Her opsøges han af otte mænd på sit hotel og kørt ud til en lokation, han beskriver som en militærbase, hvor han bliver afhørt.

- Jeg sad der længe, måske fire-fem timer. Så kom en tolk og påbegyndte afhøringen. Bagefter forstod jeg på tolken, at de var fra sikkerhedstjenesten og antiterrorenheden.

Efter at have forklaret sit ophold i Tunesien løslades Pavel Filatijev, og det lykkes ham at rejse videre mod Frankrig, hvor han nu opholder sig i den sydfranske by Biarritz sammen med aktivister fra den russiske menneskerettighedsorganisation, der arrangerede ruten ud af Rusland for ham.

Pavel Filatijev fortæller, at han er afklaret med, at hans udtalte regimekritik og ytringer om hæren kan have retlige og livsfarlige konsekvenser for ham. Alligevel, fortæller han, vil han løbe risikoen for at fortælle almindelige russere om det, han oplevede som soldat i Ukraine.

- Jeg siger det, jeg gør, for at ting bliver bedre i mit land. Jeg ønsker, at vores hær bliver bedre. Jeg ønsker, at vores samfund bliver bedre. Jeg ønsker, at vores regering holder op med at pille sig i navlen. Jeg ønsker, at vores regering holder op med at pille sig i navlen, og at vi gør noget for landet. Jeg vil gerne have, at der ikke var krig i Ukraine.

Du kan se interview med Pavel Filijatev i 21 Søndag på DR1 og på DRTV.