Putin gav affyringsordren: Rusland tester 'svævende' hypersonisk atommissil

Nyt strategisk våben kan ikke modgås af eksisterende teknologi, oplyser Rusland.

Videoen, som er omdelt af det russiske forsvarsministerium, viser affyringen af missilet fra Dombarovskiy-missilbasen i de sydlige Uralbjerge. Ifølge Rusland ramte det sit mål på Kamchatka-halvøen 6.000 kilometer væk.

Ifølge Rusland gennemførte landet i går en vellykket prøveaffyring af en hidtil uset våbentype.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, siger, at den kan sende en atomladning mod fjenden med 20 gange lydens hastighed. Hvis det er rigtigt, er der tale om hypersonisk hastighed, som er hastigheder over mach 5 - mere end 6.000 kilometer i timen.

Det var præsidenten selv, som gav affyringsordren til Avangard, som Rusland kalder våbensystemet.

Det affyres med et traditionelt ballistisk missil, der frigiver det over atmosfæren, hvorefter det svæver mod sit mål med høj hastighed.

Ifølge landets forsvarsministerium ramte våbenprototypen i gårsdagens test sit mål 6.000 kilometer væk. Affyringen var en "vidunderlig og perfekt nytårsgave til landet", sagde Putin efterfølgende.

Han varslede allerede i marts, at det nye våben var klar. Dengang blev der fremvist en animationsvideo, som skulle illustrere hvor manøvredygtigt det strategiske atomvåben er.

USA's missilforsvar bekymrer

Endnu er der ingen uafhængig bekræftelse af prøveaffyringen af våbnet, som ifølge Rusland bliver leveret til russisk militær i 2019. Holder det stik, bliver det verdens første hær, som råder over hypersoniske atomvåben.

Ifølge Washington Post er Rusland dog ikke alene om bestræbelserne på at udvikle hypersoniske missiler. Også USA har flere forsøg i gang, men er ifølge avisen "bagefter potentielle modstandere".

Ifølge Rusland er det dog først og fremmest det amerikanske missilforsvar, som har ledt til, at landet har udviklet våbnet.

Det er rettet mod ballistiske missiler, som ikke afviger fra deres bane, når de først er affyret.

Selv om der langt fra er forsvarssystemer nok på plads til at nedskyde hele Ruslands arsenal af langtrækkende atommissiler, har udviklingen gjort Rusland nervøs for, at dets eksisterende afskrækkelsesmidler mister deres effekt.

- Det er en betydningsfuld hændelse i de væbnede styrkers liv og måske i landets. Rusland har nu en ny slags strategisk våben, sagde præsident Vladimir Putin til regeringsmedlemmer under et tv-transmitteret møde i går.

- Avangard er usårlig over for nedskydningsforsøg fra nogen eksisterende eller fremtidige missilforsvars hos en potentiel modstander, sagde han.

Eksperter tvivler

Ifølge teknologihjemmesiden Gizmodo tvivler nogle eksperter på, at Rusland har det rette kulfibermateriale til rådighed til at sikre, at våbnet kan overleve mødet med atmosfæren, når det svæver ned fra rummet med høj fart.

I oktober afviste en talsmand fra det amerikanske militær da også, at man troede på, at Rusland havde sådan et våben.

- Naturligvis holder vi nøje øje med russiske forsøg på at udvikle højteknologiske våben. Indtil videre anser vi det dog mere som storladne påstande om succes end egentlige beviser, sagde talsmand for Pentagon Eric Pahon til CNBC.

I marts sagde præsident Putin til gengæld, at Avangard er belagt med et nyt kompositmateriale, som kan holde til temperaturer på 2.000 grader.

I en blog skriver våbeneksperten Michael Kofman fra tænketanken CNA Corporation, som finansieres af den amerikanske flåde, at selv om påstande og billedmateriale intet beviser, skal Ruslands anstrengelser for at udvikle højteknologiske våben tages alvorligt.

- Dette er ikke bluff-forsøg. Spørgsmålet er ikke så meget, om de kan få det til at virke, som hvor mange har de råd til, skriver han.

Atomtraktater med udløbsdato

Den nye russiske våbentest kommer samtidig med, at USA og Rusland skændes om den såkaldte INF-traktat fra 1987, som USA truer med at trække sig ud af.

Den er en af kun to traktater, som regulerer atommagternes arsenal af kernevåben og var med til at afslutte den kolde krig.

USA mener, at Rusland har krænket traktaten ved at udvikle kort- og mellemdistance atommissiler, som traktaten forbyder - missiler med en rækkevidde på mellem 500 kilometer og 5.500 kilometer.

Derfor vil landet trække sig ud af INF inden for 60 dage "med mindre Rusland begynder at leve fuldt og helt op til aftalen igen", meddelte USA's udenrigsminister Mike Pompeo i begyndelsen af december.

Den anden atomtraktat, der er indgået mellem USA og Rusland, hedder New START og regulerer, hvor mange atomsprænghoveder hvert land må råde over.

Aftalen udløber i 2021, med mindre den fornys.