Putin gør hovedrent: 'Alle, der udviser utilfredshed med styret, bliver ryddet af vejen'

Endnu en systemkritiker blev i går anholdt, da han forsøgte at rejse ud af Rusland.

Andrei Pivovarov, leder af det nu opløste Open Russia, ses her under en 1. maj demonstration i Sankt Petersborg i 2017. (Foto: IGOR RUSSAK © Ritzau Scanpix)

Det er ikke uden omkostninger at rette kritik mod Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det fik oppositionspolitiker og leder af organisationen Open Russia, Andrei Pivovarov, at mærke på egen krop i går, da han blev anholdt, netop som han var ved at forlade Rusland.

Sent mandag aften blev hans fly blev bedt om at vende om på landingsbanen i Pulkovo-lufthavnen i Sankt Petersborg. Umiddelbart efter blev den 39-årige Putin-kritiker overdraget til det russiske efterretningsvæsen.

- Flyet var allerede ved at tage afsted, da det blev stoppet. En gruppe politibetjente og FSB-officerer (den russiske sikkerhedstjeneste, red.) kom ombord, hvorefter de fortalte mig, at jeg var eftersøgt, skrev Pivovarov i en besked på app'en Telegram, inden hans telefon blev taget fra ham.

På Twitter skrev systemkritikeren samtidig, at han ville blive ført til afhøring ved en undersøgelsekommission under mistanke om at have deltaget i en "uønsket organisation" - en forseelse, der i værste fald kan koste seks år bag tremmer.

Opløsning af frygt for anholdelser

En menneskerettighedsadvokat forsøgte efterfølgende at få lov til at se Pivovarov, men fik ifølge oppositionsmediet Meduza at vide, at ingen var blevet fjernet fra flyvningen, og Pivovarov ikke var blevet set.

Anholdelsen sker, efter at Pivovarovs organisation Open Russia - Det Åbne Rusland - i sidste uge opløste sig selv.

Det skete for at undgå, at organisationens medlemmer skulle blive fængslet som følge af nye lovstramninger, der gør det muligt at uddele fængselsstraffe til russere, der støtter eller arbejder for ”uønskede” organisationer.

- Vi gør det her for at undgå at blive retsforfulgt. Inden længe vil der blive afholdt valg, og regeringen er åbenbart klar til at gøre hvad som helst for at undgå uafhængige politkere, lød det torsdag fra Andrei Pivovarov i forbindelse med opløsningen af Open Russia.

"Ruslands politiske arena er rig"

Ruslands regering erklærede allerede i 2017 Open Russia for "uønsket" og forbød i samme omgang alle gruppens aktiviteter i landet.

Open Russias medlemmer i Rusland fortsatte dog ifølge Ritzau deres aktivisme under samme navn efter forbuddet, men som en separat juridisk enhed for at beskytte sig mod retsforfølgelse.

Den russiske regering har afvist Open Russias anklager om, at man forsøger at udrydde den politiske opposition forud for valget:

- Vores politiske arena er rig og mangefacetteret. Nogens afgang betyder ikke, at den politiske arena er tom, lyder det ifølge Moscow Times fra præsident Vladimir Putins talsmand, Dimitrij Peskov.

En politisk hovedrengøring

Men trods Kremls afvisninger ligner det til forveksling, at man i Putins regime er godt i gang med at rydde ud i den politiske opposition.

Det er nemlig ikke kun Det Åbne Rusland, som de russiske myndigheder har rettet skytset mod.

Også Gudkov-familien, som er en form for familiedynasti indenfor den russiske opposition, har fået lovens lange arm at mærke. Her er familiens yngste søn blevet anholdt, mens farens kontor er blevet ransaget af politiet. Anholdelserne kommer efter, at der allerede er gjort store indhug i den russiske opposition i de seneste måneder.

Putins mest vedholdende modstander og tidligere leder af den russiske opposition, den 44-årige Alexei Navalnyj, har siddet fængslet i en arbejdslejr i Sibirien siden februar. I april måned måtte også Navalnyjs organisation lukke sine kontorer overalt i Rusland, forud for en forventet domsafsigelse, der kategoriserede organisationen som »ekstremistisk« på linje med nynazister, Islamisk Stat og Jehovas Vidner.

- Man har skåret hovedet af Alexei Navalnyjs organisation, og nu går man efter alle metastaserne - hvis man ser på det fra regimets side. De er mindre og blødere, men de skal også væk. Der er hovedrengøring på den politiske scene, og alle, der udviser utilfredshed med Putins styre, skal ryddes af vejen, siger Matilde Kimer, DR's Rusland-korrespondent.

Forsøger at kvæle oppositionen

At de seneste dages aktioner er en skærpelse af Putins linje overfor oppositionen er der ingen tvivl om, vurderer også seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboel.

- Det lægger sig til det mønsker, som allerede er i Rusland, hvor vi har set, at flere, ikke mindst Alexei Navalnyj, den tidligere leder af den russiske opposition, er blevet fængslet.

- Det virker som om, at de russiske myndigheder forsøger at kvæle den opposition, der er tilbage, herunder også de oppositionsfolk, der rent faktisk forsøger at forlade Rusland. Så vil de hellere have dem i Rusland, hvor de kan være fængslet, frem for at de er aktive i udlandet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk