Putin-graffiti ramt af russisk lov om "fornærmelser mod staten"

Ny russisk lov er ifølge flere russiske medier brugt til at presse dem til at fjerne historie om præsident Putin.

En historie om grafitti, der beskriver Vladimir Putin, er nu tilsyneladende blevet ramt af ny lovgivning om, hvad medier kan publicere online i Rusland. (Foto: pool © Scanpix)

Hvis ikke du kan sige noget pænt, skal du ikke sige noget overhovedet. I hvert fald ikke når det gælder den russiske stat.

Bare få dage efter, at en ny lov er trådt i kraft, så det nu er strafbart online at fornærme staten, er loven allerede taget i brug og har tilsyneladende fået flere russiske medier til at reagere og slette historier, de ellers havde bragt.

I begyndelsen af ugen bragte flere russiske medier historien om, at der på en statsbygning i byen Jaroslav var tegnet grafitti med, hvad der er blevet anset for at være stødende vendinger om præsident Vladimir Putin.

Men forholdsvis kort tid efter, historien blev omtalt, forsvandt den igen fra adskillige medier, skriver nyhedssitet TJournal.

Ifølge redaktør for det lokale medie 76.ru, Olga Prokhorova, har hun modtaget henvendelser ikke bare fra Roskomnadzor, de russiske mediers kontrolinstans, men også fra sikkerhedstjenesten FSB, med krav om at slette historien.

Nogenlunde enslydende udlægning har sitet Yarkub beskrevet og henviser til en email fra Roskomnadzor med samme ønske om at fjerne historien fra deres site.

Selvom flere medier har valgt at fjerne historien, er det dog ikke hos alle, det er sket som følge af henvendelser fra den statslige kontrolinstans, skriver TJournal.

Præventive henvendelser

Pressetalsmand for Roskomnadzor, Vadim Ampelonskij, siger til TJournal, at henvendelserne ikke har indeholdt noget specifikt krav, og at det udelukkende er sket som en præventiv foranstaltning for netop at sikre, at loven ikke vil blive overtrådt.

I januar vedtog parlamentet et sæt love, der begrænser ytringsfriheden i Rusland. Den nye lovgivning gør det muligt at give bødestraf - og i yderste konsekvens fængselsstraf - til medier, der publicerer, hvad staten betegner som fake news eller informationer, der udviser manglende respekt for staten og de statslige institutioner.

Bødestraffen kan beløbe sig til op mod en million rubler, svarende til 100.000 kroner, og strafferammen er op til 15 dages fængsel ved gentagne overtrædelser.

Loven er blevet kritiseret af menneskeretttighedsorganisationer og journalistforeninger for at indskrænke ytringsfriheden i Rusland og er blevet betegnet som et censur-værktøj.

Men spredningen af fake news er for farligt til bare at lade stå til, har svaret lydt fra Moskva.

- Denne sfære af fake news med fornærmelser og så videre er skarpt reguleret i mange andre lande over hele verden, inklusive i Europa. Derfor er det naturligvis også nødvendigt, at vi gør det, har talsmand for Vladirmir Putin, Dmitrij Peskov, sagt til Moscow Times.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk