Putin indgår aftale om at placere taktiske atomvåben i Belarus

Rusland vil have etableret en opbevaringsfacilitet til taktiske atomvåben i Belarus inden 1. juli, oplyser den russiske præsident.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har indgået en aftale med den belarusiske præsident Alexander Lukashenko, om at placere russiske atomvåben i nabolandet. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Rusland har indgået en aftale med nabolandet Belarus om at placere taktiske atomvåben i landet.

Det oplyser den russiske præsident, Vladimir Putin, ifølge Tass, skriver Reuters.

Aftalen er ifølge den russiske præsident ikke i strid med de gældende nedrustningsaftaler. Han påpeger endvidere, at USA har atomvåben placeret på flere af sine europæiske allieredes territorier.

Putin fortæller, at Rusland vil have etableret en opbevaringsfacilitet til taktiske atomvåben i Belarus inden 1. juli, og at atomvåbnene fortsat vil være kontrolleret af Rusland, selvom de befinder sig i nabolandet.

Rusland har i forvejen 10 kampfly, der er i stand til at bære taktiske atomvåben, udstationeret i Belarus, oplyser Putin ifølge Tass.

Rasler igen med "atomsablen"

Der er dog ingen grund til at blive for bekymret over, at Putin nu igen er ude og "rasle med atomsablen", vurderer lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

- Der er ingen grund til at blive bange for det her. Det er en proces, der har været i gang længe, siger han.

Lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen. Foto: Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Han påpeger, at russerne har haft Iskander-missiler, som også er i stand til at bære atomsprænghoveder, i Belarus siden december - og at Rusland endvidere hele tiden har været fint i stand til at ramme Ukraine med taktiske atomvåben, selvom de skulle affyres fra Rusland, såfremt de ønskede det.

- Der er ikke noget i krigen, som den ser ud nu, der tilsiger, at russerne skulle finde på at bruge atomvåben.

Altså er det ikke fordi trusselsbilledet har ændret sig synderligt med dagens udmelding, som ifølge Peter Viggo Jakobsen drejer sig langt mere om signalværdi.

- Det er en markering, og Putin sender et afskrækkende signal til Nato og til Ukraine.

- Og så viser han, at han har et godt og tæt samarbejde med Belarus.

Tætte allierede

Belarus, der tidligere blev kaldt Hviderusland, er Ruslands nabo mod Vest og de to lande er, som Peter Viggo Jakobsen også nævner, tætte allierede.

Belarus' præsident, Alexander Lukashenko, har længe diskuteret mulighederne for at etablere russiske atomanlæg på belarusisk jord med Putin.

Ligesom Putin også ved flere lejligheder har luftet idéen om, at Belarus kan komme til at spille en mere aktiv rolle i den russiske invasion af Ukraine.

Få dage efter at Rusland 24. februar 2022 indledte sin invasion af Ukraine, valgte Belarus ved en folkeafstemning at ændre landets forfatning og droppe dets status som en atomfri stat.

Dermed banede Belarus vejen for, at der igen kan opstilles atomvåben på landets territorium for første gang, siden landet i kølvandet på Sovjetunionens fald opgav at have atomvåben.

Var et spørgsmål om tid

Efter Belarus' ændring af forfatningen, har det hele tiden været forventningen, at Rusland på sigt ville benytte sig af muligheden, som vi nu ser.

- Vi ved, at Rusland vil placere atomvåben i Belarus, når den falske afstemning er afgjort. Det er en meget farlig udvikling, lød det dengang fra EUs udenrigschef, Josep Borrell, forud for folkeafstemningen.

Resultatet af folkeafstemningen blev pure affejet af Vesten med henvisning til, at Belarus' præsident, Aleksander Lukasjenko, har et jerngreb om magten i landet, hvormed han undertrykker demokratiet.