Putin kaldte broen et 'mirakel' - i morges røg den i luften: 'Symbolværdien er enorm'

Ødelæggelsen af Krim-broen har enorm symbolsk betydning, siger militæranalytiker.

Sort røg stiger op fra Krim-broen. Ifølge russiske myndigheder udløste en bilbombe en eksplosion, der antændte flere togvogne med brændstof. Dele af vejbroen er styrtet sammen. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Den er blevet kaldt 'Putins bro', og derfor har det også stor symbolsk betydning, at en voldsom eksplosion tidligt lørdag morgen ramte Kertj-broen – også kaldt Krim-broen.

Det vurderer militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet.

- Symbolværdien er enorm, siger han.

For broen, der forbinder Rusland og Krim-halvøen, er ikke bare strategisk vigtig til at fragte russiske kampvogne, ammunition og brændstof frem til frontlinjen i det sydlige Ukraine.

For Putin og mange russere er den også symbolet på, at Krim hører til det russiske rige.

- Broen var et prestigeprojekt, som blev bygget på rekordtid efter den russiske annektering af Krim i 2014, forklarer Anders Puck Nielsen.

- Meget hurtigt satte Putin gang i byggeriet, og åbningen af broen var et kæmpe symbolsk bevis for, at nu hænger Krim-halvøen sammen med Rusland, siger han.

Vladimir Putin var selv med til at åbne broen, da han i 2018 sad bag rattet på en stor orange lastbil og kørte over vejbroen.

Se Ruslands præsident, Vladimir Putin, køre over Krim-broen tilbage i 2018 i videoen herunder.

Han kaldte i sin åbningstale dagen for "fantastisk og historisk".

- Det er historisk, fordi man siden zar-tiden har drømt om at opføre denne bro, sagde han.

- En tanke, der igen dukkede op i 1930'erne, 40'erne og 50'erne, og nu endelig, takket være jeres arbejde, er dette projekt, dette mirakel, blevet til virkelighed, sagde Putin til arbejderne.

'En kæmpe ydmygelse'

Derfor er billederne af broen i grad også noget af en hadegave, som Putin modtager dagen efter sin fødselsdag. Det fortæller Jens Worning Sørensen, udenrigspolitisk kommentar på Kristeligt Dagblad og direktør i kommunikationsbureauet Policy Group, til P1.

- Det er en kæmpe ydmygelse, siger Worning Sørensen, der er tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg.

Han fortæller, at broen også er et symbol på Putins styre. Det var nemlig præsident Putins barndomsven og tidligere judomakker, Arkadij Rotenberg, der fik milliardkontrakten på at opføre broen.

- Det viser også det system, som Putin har bygget op. Og hvor korrupt det er. At det er hans gamle judomakker fra baggårdene i Sankt Petersborg, der har bygget den her bro og er blevet mangemillardær på at arbejde for den russiske stat, siger Jens Worning Sørensen.

Angrebet på broen rokker også ved den russiske opfattelse, at Krim-halvøen er en slags helle, et ferieparadis for russiske turister, fortæller Anders Puck Nielsen.

- Det er et kæmpe angreb på den russiske opfattelse af, at Krim er sikkert, og at Krim er russisk, siger han.

Video: Se øjeblikket, hvor eksplosionen rammer broen.

Ukraine hoverer

Rusland har beskyldt Ukraine for at angribe civil infrastruktur.

De ukrainske reaktioner er dog præget af glæde og hoveren, fortæller DR's journalist i Kyiv, Cecilie Kallestrup.

- Her i hovedstaden Kyiv er der total jubel. Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe sejr for ukrainerne, og hvis man kigger på sociale medier, så svømmer det fuldstændigt over med vittigheder og memes med præsident Putin, og broer der brænder, siger hun.

- Folk har også lagt mærke til, at det var Putins fødselsdag i går, og det her bliver også brugt til at sende en meget sarkastisk fødselsdagshilsen i hans retning.

Chefen for Ukraines sikkerhedsråd, Oleksiy Danilov, har på sociale medier postet en video af den brændende bro ved siden af en video af Marilyn Monroe, der synger "Happy birthday, Mr. President".

Rådgiveren for den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj, Mykhailo Podoljak, antyder på Twitter, at ødelæggelsen af broen blot er begyndelsen.

- Alt, der er ulovligt, skal ødelægges; alt, der er stjålet, skal returneres til Ukraine; alt, der er besat af Rusland, må tilbageføres, skriver han.

Ifølge Kyiv Independent har det ukrainske postvæsen, Ukrposhta, i dag annonceret, at man vil lave en nyt frimærke med Krim-broen.

- Eller hvad der er tilbage af den, siger postdirektør Igor Smelyanskyj.