Putin-kritiker: Valgresultat er kæmpestor løgn

Det afspejler ikke virkeligheden, når forfatningsreform får overvældende flertal, siger Putins modstander.

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj har ikke meget tilovers for resultaterne af afstemningen om en forfatningsreform (arkivfoto) (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj afviser de foreløbige valgresultater, som viser, at et overvældende flertal af russiske vælgere støtter en forfatningsreform.

Navalnyj kalder resultaterne for 'en kæmpestor løgn', som ikke afspejler virkeligheden.

- Disse 'resultater', som de netop har offentliggjort, er falske og en kæmpestor løgn. De har intet at gøre med de russiske borgeres egentlige mening, skriver Aleksej Navalnyj i en erklæring.

Putin vil kunne genvælges to gange mere

Ifølge Ruslands valgkommissionhar over 70 procent af vælgerne stemt for de foreslåede forfatningsændringer, der blandt andet giver præsident Vladimir Putin mulighed for at blive på posten i yderligere to perioder frem til 2036.

Efter seks dage med stemmeafgivning viser den foreløbige optælling, hvor 60 procent af stemmerne er talt op, at 76,9 procent har stemt for forfatningsreformen.

Putin har været ved magten i to årtier som præsident eller premierminister.

I forvejen er forfatningsreformen godkendt i parlamentet.

Putin har fastholdt, at folkeafstemningen er afgørende for at give ændringerne legitimitet.

Forbyder ægteskab mellem personer af samme køn

Blandt de øvrige ændringer, der stemmes om, er en række konservative reformer. Herunder et endeligt forbud mod ægteskaber mellem to personer af samme køn.

Der er også en luns til pensionisterne i form af et garanteret minimumbeløb i pension hvert år.

Aleksej Navalnyj er en af Ruslands mest fremtrædende kritikere af Putin.

Han forsøgte at stille op til præsidentvalget i Rusland i 2018, men blev nægtet at komme på stemmesedlen. Han har flere gange arrangeret demonstrationer mod præsident Vladimir Putin og hans styre.

Den 44-årige Navalnyj er blevet anholdt og fængslet mange gange for blandt andet 'administrative overtrædelser' og for at deltage i demonstrationer, som myndighederne har erklæret for ulovlige.

/ritzau/

Facebook
Twitter