Putin-kritikeren Navalnyj er tilbage i Rusland efter giftangreb: Nåede ikke ud af paskontrollen, før han var anholdt

Oppositionslederen er vendt hjem på trods af myndighedernes advarsler om fængsling.

En stort antal kameraer fulgte Aleksej Navalnyjs ankomst til Moskva. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Scanpix)

Naturligvis var der drama, da den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj i dag vendte hjem til Rusland.

I august sidste år blev Navalnyj angrebet med nervegiften novitjok, og alt tyder på, at efterretningstjenesten FSB stod bag aktionen.

Efter et ophold i Tyskland satte han sig i eftermiddag i et fly i Berlin med kurs mod Vnukovo-lufthavnen i Moskva.

Mange af Navalnyjs tilhængere tog hen til lufthavnen for at hilse ham velkommen. Det fik politiet til at rydde ankomsthallen. Flere personer blev anholdt.

Både politi og Navalnyj-tilhængere var talstærkt til stede i Vnukovo-lufthavnen, hvor det kom til sammenstød. (Foto: handout © Scanpix)

Kort tid før flyet med Navalnyj skulle lande, blev Vnukovo lukket for nye ankomster. Flyet, alle ventede på, cirklede over hovedstaden, inden det blev omdirigeret til Sheremetyevo - en anden af Moskvas internationale lufthavne.

Her fik oppositonslederen lov til at forlade flyet og komme ind i lufthavnsbygningen, mens et større antal journalister og bloggere, der også var med flyet, sendte live på forskellige platforme.

Aleksej Navalnyj holdt et kort pressemøde foran et billede af Kreml. (Foto: STAFF © Scanpix)

Inde i lufthavnen holdt Navalnyj - med vanlig sans for selviscenesættelse - et kort pressemøde foran et billede af præsident Vladimir Putins residens, Kreml.

Først inde i paskontrollen blev hjemkomsten bremset. Navalnyj kyssede sin kone farvel og blev ført bort af mænd i uniform.

Se øjeblikket her:

Hvad blev han anholdt for?

Ruslands fængselsmyndigheder havde tidligere på ugen advaret oppositionslederen om, at han ville blive anholdt, hvis han vendte hjem.

Myndigheden bekræfter anholdelsen i en pressemeddelelse:

- Han (Navalnyj, red.) har været på listen over eftersøgte personer siden 29. december 2020 for gentagne overtrædelser af betingelserne i hans betingede dom, skriver Ruslands føderale fængselsmyndighed ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Navalnyj vil være tilbageholdt, indtil en domstol har taget stilling til hans sag, tilføjes det.

Den betingede dom faldt i en sag om underslæb, som oppositionslederen siger er politisk motiveret.

Hvorfor vender han hjem?

Det store spørgsmål er naturligvis, hvorfor præsident Putins største rival valgte at tage tilbage til det land, som efter alt at dømme forsøgte at dræbe ham med gift. Og hvor han vidste, at han højest sandsynligt kom til at rykke direkte i fængsel.

- Navalnyj siger selv, at han savner Rusland. Det er hans skæbne, og det er det, han gerne vil, siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS med speciale i Rusland.

- Jeg så en russisk kommentator i går aftes sige, at Navalnyj må vælge mellem sin politiske karriere og sin personlige sikkerhed. Så han forfølger sin politiske karriere.

Navalnyj på vej fra hospitalet i Omsk til Berlin i Tyskland den 22. august. (Foto: ALEXEY MALGAVKO © Scanpix)

En anden Ruslandkender, Jens Worning, der er direktør i kommunikationsbureauet Policy Group, mener, at timingen af Navalnyjs hjemkomst handler om, at der er parlamentsvalg i Rusland i september i år.

Her håber oppositionen at fortsætte en succesfuld kampagne. Den går ud på at få de russiske vælgere til at stemme på alle andre partier end Forenet Rusland, præsident Putins parti.

Og så er en anden vigtig dato i Navalnyjs kalender.

- På onsdag indsættes Joe Biden. USA har endnu ikke lavet sanktioner mod Rusland over novitjok-attentatet mod ham, og det forventes Joe Biden at gøre. Så Navalnyj siger til Joe Biden: Kom med din Rusland-politik nu, støt os i kampen for retfærdige valg, siger Jens Worning.

Julia Navalnaja nævnes som en mulig arvtager for sin mand, hvis han ender med at skulle i fængsel i lang tid. (Foto: ALEXEI NAVALNY INSTAGRAM © Scanpix)

Hvad sker der nu?

Flemming Splidsboel mener, at Aleksej Navalnyj får særdeles svært ved at fortsætte sine højtprofilerede angreb mod Ruslands magthavere fra en fængselscelle.

- Nu tales der i Rusland om, at måske hans kone kan overtage og blive del af en ny bevægelse på samme måde, som vi har set det i Hviderusland med Svetlana Tikhanovskaya, hvis mand jo sidder i fængsel.

Vladimir Putin afviste for en måned siden, at den russiske stat har forsøgt at forgifte præsidentens værste kritiker.

Putin brugte en logik, han tidligere har grebet til i sager om forgiftning: At hvis agenter fra FSB-agenter havde forgiftet Navalnyj, så "ville de sandsynligvis have gjort jobbet færdigt."

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter