Putin-kritisk journalist dræbt af skud i Ukraine

En Kreml-kritisk journalist, der havde forladt Rusland, fordi han frygtede for sit liv, er dræbt i sit hjem.

Ukrainsk politi holder vagt foran det hus, hvor Arkadij Babtjenko blev dræbt tirsdag. (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Opdateret. Det har efterfølgende vist sig, at Arkadij Bantjenko ikke er dræbt, men at der var tale om et iscenesat drab. Læs mere her.

---- ---- ---- ----

Den fremtrædende russiske journalist Arkadij Babtjenko er blevet skudt og dræbt i sit hjem i den ukrainske hovedstad, Kijev.

Babtjenko var en af Ruslands mest kendte krigskorrespondenter, men havde forladt sit hjemland, fordi han frygtede for sit liv.

Ukrainsk politi oplyser, at Babtjenkos kone fandt ham blødende i deres lejlighed i Kijev og ringede efter en ambulance. Han døde på vej til hospitalet.

Politiet tilføjer, at der er en mistanke om, at drabet på Babtjenko var knyttet til hans professionelle aktiviteter.

Journalisten var blandt andet kritisk over for Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Var kritisk over for Ruslands fremfærd i Ukraine

Han har også tidligere afstedkommet kraftige reaktioner fra russiske politikere, fordi han har kritiseret de russiske bombardementer i Syrien.

Desuden har han betegnet Rusland som en aggressor mod Ukraine.

På spørgsmålet om, hvad politiet mener, der ligger bag drabet, svarer Kijevs politichef, Andrij Krijstjenko:

- I første omgang hans professionelle aktivitet, siger han til tv-stationen 112.

Arkadij Babtjenko, som blev 41 år, blev i 2015 hædret med Tucholsky-prisen af den svenske forfatterforening Pen, skriver nyhedsbureauet TT.

Prisen gives til forfattere og journalister, der har ydet en særlig indsats for ytringsfriheden. Tidligere modtagere af prisen tæller blandt andre Svetlana Aleksijevitj og Masha Gessen.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter