Putin langede ud efter Vesten på Ruslands store 'sejrsdag': Vi stod over for en uacceptabel trussel

Hele verden havde øjnene rettet mod Putins tale. De store udmeldinger udeblev dog.

Vladimir Putin holdt tale ved den store militærparade i forbindelse med 'sejrsdagen. (Foto: Mikhail Metzel © Ritzau Scanpix)

Dagen i dag - 9. maj - er for russerne en helligdag med en enorm betydning.

Her fejrer man nemlig 'sejrsdagen', hvor man markerer Sovjetunionens sejr over nazisterne i 1945. En dag, der traditionen tro fejres med en stor militærparade og en tale fra præsidenten.

Netop præsident Putins tale havde i år ekstra stor bevågenhed. For der har længe været forventninger om, at Putin ville bruge sejrsdagen og talen til at komme med en udmelding, der tegnede en retning for, hvordan russerne nu vil gribe krigen i Ukraine an.

Ville han erklære missionen for fuldført og kalde det en sejr? Eller ville han erklære decideret krig mod Ukraine for på den måde at kunne mobilisere langt flere mennesker til militæret og indlede en ny offensiv?

Mange har gættet på udmeldinger i den retning. Men ingen af delene skete. Der kom ikke en melding i den retning.

Putin brugte dog alligevel talen til at tale om krigen - eller den særlige militære operation, som russerne kalder den. Og på at forsvare den.

For ifølge præsidenten stod Rusland over for en uacceptabel trussel fra Vesten.

- Vi har set militærstrukturer blive udvidet. Der kommer våbenleverancer fra Nato-lande. Truslen bliver større og større hver dag.

- Rusland måtte forsvare sig. Det var vi nødt til, sagde Putin.

Nato truede altså Rusland med operationer tæt ved den russiske grænse, og derfor var krigen mod Ukraine nødvendig, lød den russiske præsidents ræsonnement.

Viser, at det kommer til at fortsætte

Men selvom der ikke var en stor udmelding om krigens forløb det næste stykke tid, kan man alligevel godt udlede noget fra talen, vurderer DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

For kampene i Donbass-regionen og krigen i Ukraine fyldte generelt meget.

- Det, at han bruger halvdelen af talen på Donbas og lave en helt præcis kobling mellem kampen i Anden Verdenskrig og den fortsatte kamp og kravet om, at man er villig til at ofre sit liv for fædrelandet - og her er fædrelandet altså også en meget stor del af Ukraine - på den måde siger han i hvert fald, at man kommer til at fortsætte, siger hun.

Putin har gennem hele krigen og optakten til den brugt referencer til kampen mod nazisterne til at forsvare invasionen af Ukraine.

Og det fortsatte i talen i dag, hvor han sammenlignede Sovjetunionens kamp med den kamp, russerne nu kæmper mod det, han betragter som et "nazistisk" Ukraine.

- Der er næppe ret mange i det moderne Rusland, som er i tvivl om, hvem de gode og onde under Anden Verdenskrig var. I Putins tale bliver der sagt til soldaterne, at I kæmper mod skurkene.

- Der går Putin ind og tager det på sig, og siger, at her er skurkene, her er det moralske forfald. Hvis I vil være helte, så spiller I også en rolle her, siger Matilde Kimer.

Præsident Putin var også en tur rundt og give hånd til udvalgte tilskuere i forbindelse med talen og paraden i Moskva. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)

Masser af fokus på Donbass

Det var især kampene i Donbass, der fyldte i Putins tale, når det drejede sig om krigen i Ukraine.

- Jeg taler nu direkte til vores væbnede styrker og de frivillige i Donbass. I kæmper for fædrelandet, for dets fremtid, så ingen glemmer lektionerne fra Anden Verdenskrig. Så der ikke længere er plads i denne verden til bødler og nazister, sagde Putin.

Det store fokus på Donbass-regionen kan også give et praj om, hvad Ruslands ambitioner nu er i Ukraine.

Det vurderer Claus Mathiesen, der er lektor på Forsvarsakademiet.

Donbass har nemlig over de seneste uger været det primære militære fokus for den russiske offensiv i Ukraine.

Tidligere i krigens forløb havde russerne styrker i flere dele af Ukraine og kæmpede blandt andet længe for at komme tættere på Ukraines hovedstad, Kyiv. Men i starten af april trak Rusland styrkerne ud af andre dele af landet for i stedet at fokusere dem mod Donbass.

- Det kunne måske indikere, at Rusland vil stille sig tilfreds med at opnå de to regioner i Østukraines fulde territorier, samt Kherson-regionen, som er vigtig i forhold til Krim-halvøens forsyningslinjer, siger Claus Mathiesen.

Ikke overraskende får Putins tale ikke den varmeste modtagelse i Vesten.

En af de første til at kommentere talen var den britiske forsvarsminister, Ben Wallace. Han fremhæver, at det måske ikke er helt retvisende at sidestille Ruslands invasion af Ukraine med kampen mod nazisterne. Tværtimod.

- Putin og hans inderkreds spejler fascismen og tyranniet fra 70 år siden, siger han.

Og så giver han ikke meget for at kalde dagen i dag for en russisk 'sejrsdag'.

- Den russiske præsident må acceptere, at han har tabt på langt sigt.

- Der kan ikke være en 'sejrsdag' for Putin - kun vanære.