Vesten forværrer krigen i Ukraine, hvor man spiller et "farligt, beskidt og blodigt" spil.
Sådan lød et af hovedbudskaberne fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, da han her til aften holdt en længere tale efterfulgt af en flere timer lang spørgetime under en konference hos tænketanken Valdai i Moskva.
Her beskyldte Putin blandt andet Vesten for at gøre brug af sanktioner for at holde andre lande nede, at tage "flere skridt i retning af optrapning" i Ukraine og at sigte efter at dominere verden.
- Han leverede en bredside mod Vesten, han kritiserede Vesten og USA generelt, og han tog et opgør med den verdensorden, som han mener, der har været, og han fortalte om en ny verdensorden, som er på vej, lyder opsummeringen fra Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.
Heller ikke Ukraine gik fri, og landet blev blandt andet kaldt en konstrueret stat, og Putin beskyldte igen Kyiv for at planlægge at detonere en såkaldt beskidt bombe.
Placerer fortsat skylden hos Vesten
Trods disse - og utallige andre udfald - så blev der også plads til en lidt mere forsonlig tone undervejs.
Putin sagde blandt andet, at Rusland ikke ser sig selv som Vestens fjende, og at parterne på et tidspunkt bliver nødt til at tale sammen.
- Jeg er overbevist om, at det selv i den nye opdeling af verden bliver nødvendigt for Vesten at indlede samtaler om vores fælles fremtid. Jo hurtigere, desto bedre, lød det blandt andet fra præsidenten.
Men det ville være en overdrivelse at kalde det en udstrakt hånd, for præsidenten holdt fast i sin udlægning af krigen i Ukraine, påpeger Matilde Kimer, DR's Rusland-korrespondent.
- Jeg synes, at det lyder som en noget moderat håndsrækning, for det er ikke, som om at Putin kommer med nogen indrømmelser, siger hun.
- Tværtimod gentager han mange af de argumenter, han tidligere har brugt om, at det grundlæggende er Vesten, der er skyld i den her krig, og at Ukraine er en kunstig stat.
Hun peger på, at Putin opfatter Ruslands nabolande som en klar del af Moskvas interessesfære – og det kom også til udtryk i hans tale i dag.
- Jeg synes, at den falder meget godt i tråd med opfattelsen af, at Rusland skal have om ikke direkte kontrol, så i hvert fald medbestemmelse. Hele hans politik er, at det ikke skal være Vesten, der skal være overdommer i verden - der skal være flere magtcentre, og Rusland skal være et af dem.
Bebuder et opgør med Vestens dominans
Også Flemming Splidsboel ser kontinuitet i dagens tale ved den årlige konference, som Kreml på forhånd havde sagt ville blive "en meget vigtig begivenhed".
- Jeg ser talen som en fortsættelse af det spor, som Putin allerede har lagt og har lagt i et stykke tid. Det er at italesætte krigen i Ukraine som et opgør med en verdensorden, vi har kendt til efter afslutningen af Den Kolde Krig.
- Der siger han, at der er en ny verdensorden på vej, og det vi ser nu, det er spændinger og en konfrontation, som er udløst af det forhold, at vi er ved at skifte fra en verdensorden til en anden, siger seniorforskeren, der peger på, at præsident Putin forsøger at appellere til andre dele af verden.
- Rusland prøver generelt at finde nye allierede og samarbejdspartere rundt omkring - især i hvad vi kalder det globale syd, og der kan man høre, at han igen i dag taler om, at der skal skabes en mere inkluderende verdensorden, hvor Vestens normer ikke skal være de toneangivende, siger han.
- Han siger grundlæggende også, at en række af de lande, som ifølge Putin ikke har haft adgang til magt, de skal nu forberede sig på, at der vil komme en ny verdensorden, hvor Rusland vil spille en stor rolle, og hvor de kan få adgang til mere magt og i højere grad kan få lov til at sætte et aftryk.