Putin mødtes med 'håndplukkede' mødre til soldater: 'Det er endnu en forestilling'

En tilsyneladende nøje udvalgt gruppe af mødre til soldater mødte fredag den russiske præsident.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, mødtes fredag med mødre til soldater i krigen i Ukraine forud for Mors Dag i Rusland søndag. (Foto: © Mikhail Metzel)

- Vi forstår, at intet kan erstatte tabet en af søn – specielt ikke for en mor.

Sådan sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, fredag til 17 mødre til soldater i Ukraine, mens han trak vejret tungt og rømmede sig.

Putin mødtes med mødrene i sin embedsbolig Novo-Ogaryovo uden for Moskva for at markere Mors Dag i Rusland søndag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Putin fortalte på mødet, at han ringer og snakker med de russiske soldater ved fronten.

Mødrene, hvoraf nogle har mistet deres sønner, roste Putins lederskab, mens han forsikrede dem, at deres sønner ikke døde forgæves.

Putin sagde, at han forstod deres angst og bekymring – og smerten for dem, der havde mistet deres sønner.

- I skal vide, at jeg personligt – og hele landets regering – deler jeres smerte, lød det fra den russiske præsident.

Mødet med mødrene kommer i kølvandet på videoer, der angiveligt er optaget af soldater og deres pårørende, hvori de beskriver ringe forhold, organisatorisk kaos, dårlig behandling og trusler om fængsling, hvis de protesterer. Det skriver den amerikanske avis The New York Times.

Mødre til Putin: Tak

Putin hyldede mødrenes sønner for at forsvare Rusland.

Herefter skiftedes mødrene til at takke for hans lederskab og ønske ham alt godt, inden de fortalte, at deres sønner var gået i døden i en større sags tjeneste.

- Den særlige militære operation har bragt os sammen, sagde Maria Kostyuk til præsidenten.

De fleste af mødrene klagede dog også, men om mere lavpraktiske ting som dårlig påklædning til soldaterne eller behovet for flere droner ved fronten.

- Din søn levede, og han har opnået sit mål, fortalte Putin en af kvinderne og understregede at sønnens liv ikke havde været forgæves. (Foto: © SPUTNIK)

”Vladimir Vladimirovich er du en mand?”

Men ikke alle mødre til sodater var taknemmelige over for Putin.

Olga Tsukanova står i spidsen for organisationen ’Rådet for mødre og koner’, der kræver, at deres mænd og sønner bliver kaldt tilbage fra fronten.

- For mig er det bare endnu en forestilling. Her er der et møde, men vi blev ikke inviteret, lyder det fra Olga Tsukanova.

Olga Tsukanova er mor til en ung mand, der lige nu er militæret. Hun står i spidsen for en organisation af mødre og koner, der kæmper for at få deres mænd hjem, men hun blev ikke inviteret med til fredagens møde med Putin. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, AFP or licensors)

Forud for mødet anklagede hun mødrene for at være håndplukket.

- Vladimir Vladimirovich (Putin red.) er du en mand eller hvad? Har du mod nok til at se os åbent i øjnene under et møde med kvinder, som ikke blev håndplukket til dig? Som ikke er i lommen på dig, men ægte kvinder, som har rejst hertil fra forskellige byer for deres egen regning?, lød det fra Olga Tsukanova i en video på det sociale medie Telegram forud for mødet. Det skriver mediet Meduza.

Håndplukkede mødre

Ifølge flere kritiske medier og aktivister er der netop tale om håndplukkede mødre, der har bånd til den russiske regering.

Ifølge mediet Nexta, som er stærkt kritisk over for Putins styre, så var de inviterede mødre enten bureaukrater eller aktivister, som er på den russiske regerings side. (Foto: © Billede fra Twitter)

Ifølge den britiske avis The Guardian er der blandt andet tale om en kvinde, der har været ansat i regeringen og kvinder, som er aktive i organisationer, der er positive over for krigen og er finansieret af staten.

Ifølge The Guardian er en af kvinderne Olesya Shigina, som avisen beskriver som en ultra-konservativ russisk poet, filmskaber og aktivist, som for nylig har rejst til Donbas-regionen for at optage en film om de russiske styrker.

En af de andre kvinder, som The Guardian har identificeret, er Nadezhda Uzunova, som er aktivist for en organisation, der hedder ‘Det Kæmpende Broderskab’, som bliver anført af en tidligere russisk general.

- Det vigtigste er, at vi alle er dødelige, vi er alle i guds hænder, og en dag skal vi forlade denne verden, lød det fra Putin. (Foto: © MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /)

Strenge straffe for kritik

Kritik af krigen kan betyde lange fængselsstraffe i Rusland. Vladimir Putin har indført hårde straffe for dem, der miskrediterer Ruslands væbnede styrker. Hvis man spreder 'falske informationer' om brugen af de væbnede styrker, kan det give op til 15 års fængsel.

Men det har ikke lukket munden på Olga Tsukanova fra ’Rådet for mødre og koner'.

- Vi er her i Moskva, og vi er klar til at mødes med dig. Vi forventer et svar fra dig. Har du tænkt dig at blive ved med at gemme dig for os?, siger hun i sin video på Telegram.

Hundredtusindvis af russere er blevet sendt i krig i Ukraine – herunder flere af de 300.000, som blev indkaldt som en del af Putins delvise mobilisering i september.

Yderligere hundredtusindvis er flygtet fra Rusland for at undgå at blive sendt til slagmarken i Ukraine.

Det seneste tabstal, som Rusland offentligt har oplyst den 21. september, lød på, at 5.937 soldater var blevet slået ihjel. Det tal er markant mindre end de fleste internationale estimater.

USA's topgeneral vurderede den 9. november, at mere end 100.000 soldater er blevet dræbt eller såret på begge sider af slagmarken. Ukraine oplyser ikke sine tabstal.