Putin og Erdogan enes om våbenhvile i Idlib fra midnat

Præsident Putin siger, at møde med tyrkisk leder om situationen i syrisk provins varede i over seks timer.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, og hans tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan, holdt i dag et flere timer langt møde i Kreml. (Foto: © Pavel Golovkin, Scanpix)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at han under et møde med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Moskva har aftalt en våbenhvile i den syriske provins Idlib.

- Klokken 00.01 i aften, ved midnat, vil våbenhvilen træde i kraft, fortæller Erdogan på et pressemøde sammen med Putin.

Det forudgående møde med Erdogan varede i over seks timer, siger Putin.

Den syriske hær er siden december støttet af russiske fly rykket ind i Idlib. Provinsen ligger i det nordvestlige hjørne af Syrien på grænsen til Tyrkiet.

Det er det sidste større område i Syrien, hvor islamistiske militsfolk har forskanset sig. Der befinder sig hundredtusinder af civile i området.

33 soldater dræbt

Tyrkiet er rykket ind i dele af Idlib. Her blev 33 tyrkiske soldater i sidste uge dræbt under et flyangreb, som Tyrkiet givet den syriske regering skylden for.

Erdogan og Putin har torsdag aftalt, at der etableres en sikkerhedskorridor i Idlib. Den skal strække sig seks kilometer nord og seks kilometer syd for en motorvej. Den har Syrien og Rusland har forsøgt at kontrollere med deres offensiv i Idlib.

Der skal indledes med at have fælles patruljer ved korridoren, lyder aftalen.

- Vi er blevet enig om et fælles dokument, siger Putin.

Det kan forhåbentlig "tjene som et godt grundlag for at afslutte kampene i Idlib", så civilbefolkningens lidelser hører op.

Tyrkiet vil kunne svare igen

Erdogan føjer til på pressemødet, at Tyrkiet forbeholder sig retten til at "gengælde med hele sin styrke ethvert angreb", som den syriske regering måtte gennemføre på trods af våbenhvilen.

Mødet i Moskva var kommet i stand, fordi begge parter er bekymret for, at krigen i Idlib kan udvikle sig til en direkte konfrontation mellem tyrkiske og russiske styrker.

Men det er ikke kun konflikten i Idlib, der ligger den tyrkiske præsident på sinde. Erdogan sagde i sidste uge, at han åbner de tyrkiske grænser mod Europa for de 3,6 millioner syrere, der er flygtet til Tyrkiet.

/ritzau/Reuters