Putin og Porosjenko: Aftale om våbenhvile på plads

Maratonforhandlingerne om en våbenhvile har endelig kastet et resultat af sig, siger Ruslands præsident.

Putin, Merkel, Hollande og Porosjenko er i Minsk nået til enighed om en aftale om våbenhvile for Ukraine. (Foto: © TATYANA ZENKOVICH / POOL, Scanpix)

Ukraine og Rusland er blevet enige om en våbenhvile i det østlige Ukraine, hvor kampe siden april sidste år har kostet flere end 5.300 mennsker livet.

Våbenhvilen skal træde i kraft ved midnat 15. februar, citerer Reuters Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at sige. Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, bekræfter:

- Den vigtigste ting, vi har opnået, er, at der mellem lørdag og søndag er erklæret våbenhvile uden nogen som helst betingelser, siger han ifølge Reuters.

Det er resultatet af de 17 timer lande forhandlinger i Hvideruslands hovedstad, Minsk, mellem statsledere fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig, der begyndte onsdag.

Kontaktgruppen har skrevet under

Frankrigs præsident, François Hollande, der ligesom den tyske kansler, Angela Merkel, var med som mægler, bekræfter ifølge Reuters, at parterne er nået til enighed.

Også det tyske udenrigsministerium bekræfter på Twitter, at en aftale er i hus.

https://twitter.com/GermanyDiplo/status/565802285704687616

Ifølge Steffen Seibert, der er talsmand for Angela Merkel, indgyder aftalen håb.

- Efter 17 timer har forhandlingerne i Minsk nået sin afslutning: Våbenhvile fra midnat 15. februar, hvor de tunge våben trækkes tilbage. Heri ligger et håb, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/RegSprecher/status/565805731438272512

Tidligere på dagen var det divergerende meldinger om, hvorvidt parterne var nået til enighed eller ej. Først forlød det, at aftalen var hjemme, siden at forhandlingerne blev genoptaget.

Men nu skulle kontaktgruppen, der består af pro-russiske separatister, repræsentanter fra Ukraine og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), altså have underskrevet en aftale.