Putin provokerer: Sender måske flere våben til Assad

Trods en dugfrisk G8-aftale med pres på Syrien meddeler Rusland, at landet er klar til at sende flere våben til det syriske styre.

- Vi leverer våben til en legitim regering i henhold til en juridisk kontrakt. Sådan et styre er Assad-styret. Så længe vi har sådanne kontrakter, vil vi opfylde dem, sagde Vladimir Putin på G8-topmødet. (© Scanpix)

Den russiske præsident, Vladimir Putin, fortalte på pressemødet efter tirsdagens G8-topmøde i Nordirland, at russerne er klar til at sende flere våben til det syriske styre med præsident Bashar al-Assad i spidsen - hvis aftaler indgås vel at mærke.

- Hvis vi lander sådanne kontrakter, så vil vi også levere på baggrund af disse kontrakter, siger Vladimir Putin.

Våbenleverancerne fra Moskva har vakt irritation og vrede blandt Putins kolleger i udlandet, og de seneste to dage har præsidenten efter sigende været isoleret på topmødet i Nordirland, når snakken faldt på løsninger af konflikten i Syrien.

Sigter mod overgangsregering

Alligevel nåede de otte stats- og regeringschefer frem til en aftale, der sigter mod at danne en overgangsregering med reel magt i Syrien. Dog kunne de otte ledere ikke blive enige om det måske største problem:

Hvad skal man stille op med Assad, som - i hvert fald tilsyneladende - er valgt af syrerne?

- Vi leverer våben til en legitim regering i henhold til en juridisk kontrakt. Sådan et styre er Assad-styret. Så længe vi har sådanne kontrakter, vil vi opfylde dem, siger Vladimir Putin.

Stolthed over at få russerne med

Det var ikke uden en vis stolthed i stemmen, at den britiske premierminister, David Cameron, på hjemmebane kunne præstere en aftale med en syvpunktsplan for Syrien.

Blandt andet blev det bemærket, at det lykkedes at få russerne med på noget, der på papiret har til formål at vælte Assad fra magten i Syrien.

Men ifølge en tidligere britisk ambassadør i Moskva kan Vladimir Putin trods den indgåede aftale strække armene i vejret efter de to dage i Lough Erne.

- Putin vil kunne rejse hjem til Moskva og sige til sit folk, at han modstod presset fra de vestlige lande og deres forsøg på at vælte endnu en venlig, allieret regering, og det vil gå rigtig fint, siger Anthony Brenton til BBC.

/ritzau/