Putin: Rusland hjalp Janukovitj med flugt fra Ukraine

Rusland har været mistænkt for at have en finger med i spillet. Nu erkender Putin, at det var tilfældet.

Viktor Janukovitj, Ukraines tidligere præsident med Ruslands præsident Putin. (Foto: Alexander Nemenov © Scanpix)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, erkender fredag, at Rusland hjalp Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj med at flygte til Krim for at undgå forfølgelse fra de ukrainske oppositionsstyrker.

- Jeg vil ikke skjule, at vi hjalp Janukovitj til at flytte til Krim, hvor han opholdt sig i flere dage. Krim var fortsat en del af Ukraine dengang, fortalte Putin deltagere i Valdai diskussionsklubben.

Efter det udviklede situationen i Kijev sig hurtigt og voldeligt ifølge Putin.

- Der var mordere. Folk blev brændt levende. Nogen trængte ind Regionspartiets kontor, hvor de dræbte alle de tilstedeværende tekniske medarbejdere. De blev simpelthen brændt levende i bygningens kælder, sagde Putin.

Han tilføjede, at det var nytteløst, at Janukovitj vendte tilbage til Kijev under sådanne omstændigheder.

- Alle glemte de aftaler med oppositionen, der blev underskrevet af udenlandske ministre, og om vores telefonsamtaler, fortsatte den russiske leder.

- Helt ærligt. Han bad mig om at sikre hans flugt til Rusland, hvilket vi gjorde, fastslog Putin.

Putin talte med Obama

Han erindrede om, at præsident Janukovitj og repræsentanter fra oppositionen 21. februar var blevet enige om en aftale, som også var blevet skrevet under af tre europæiske lande, der fremstod som garanter.

Samme aften havde Putin en telefonsamtale med USAs præsident, Barack Obama, som lovede at bidrage til aftalens gennemførelse. Tidligere på dagen sagde Janukovitj telefonisk til Putin, at han ønskede at forlade Kijev for at deltage i en konference i Kharkiv i Østukraine.

- Det er sandt. Jeg udtrykte bekymring for, om det var klogt at forlade hovedstaden i den aktuelle situation. Han svarede, at det var muligt, fordi han havde indgået en aftale med oppositionen og udenrigsministrene for de europæiske lande, som garanterede for det, sagde Putin.

Advarede mod at forlade Kiev

Ifølge den russiske præsident, skal han have sagt til Janukovitj, at det var farligt at forlade Kiev og advarede ham mod at trække politiet tilbage i hovedstaden. Men Janukovitj lyttede ikke til Putin. Han

forlod
Kijev og trak politiet tilbage. Næste dag rykkede oppositionen ind.

Hvad Krim angår, så sagde præsident Putin, at lokalbefolkningen havde foretaget et frivilligt valg om at blive genforenet med Rusland.

/ritzau/Itar-Tass

Facebook
Twitter