Putin til Trump: Lad os sammen genskabe forholdet mellem USA og Rusland

Russerne håber, at den nye præsident kan tø det anstrengte forhold til USA op.

Rusland har gennem hele valgkampen støttet Donald Trump. (Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE © Scanpix)

Rusland ønsker i en officiel erklæring fra Kreml Donald Trump tillykke med sejren som USA's næste præsident, skriver Ritzau.

- Putin udtrykte håb om en fælles indsats for at genskabe forholdet mellem Rusland og Amerika fra dets nuværende krisetilstand og at lede efter effektive svar på udfordringer, der gælder den globale sikkerhed, hedder det i en erklæring fra Kreml.

Rusland har gennem hele valgkampen været på Donald Trumps side, og Trump har tidligere kvitteret for opbakningen med udtalelser, om at han forventer et godt forhold mellem de to lande, og roser til Putin, som han har kaldt en stærk leder.

Omvendt har Hillary Clinton under valgkampen erklæret, at hun vil fortsætte samme hårde kurs over for Rusland, som præsident Obama også har stået for.

Det startede ellers så godt

Ønsket om et bedre forhold mellem de to supermagter har dog gået igen, hver gang USA og Rusland har skiftet politisk ledelse.

Det startede på samme optimistiske måde efter valget i 2008, hvor den dengang nyudnævnte amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton rejste til Rusland med en symbolsk genstartsknap.

Senere blev forholdet køligere, og USA indførte sammen med EU økonomiske sanktioner mod Rusland som et svar på landets annektering af den ukrainske halvø Krim i 2014 og deres støtte til et prorussisk oprør i det østlige Ukraine.

Også blandt almindelige russere har støtten til Trump været størst. En meningsmåling fra det uafhængige analyseinstitut Levada viste i går, at 38 procent af russerne mente, at Trump ville være det bedste valg for Rusland. Mens kun ni procent følte det samme for Clinton.

Se Putins tale til Trump i videoen herunder.

Opdateret med video.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk