Putin: USA's angreb er en aggression mod en suveræn stat

Det amerikanske angreb i Syrien har skadet forholdet mellem USA og Rusland alvorligt, siger Ruslands præsident.

President Vladimir Putin chairs a meeting with security and intelligence officials from the Commonwealth of Independent States (CIS) countries at the Kremlin in Moscow on April 5, 2017. / AFP PHOTO / SPUTNIK / Aleksey NIKOLSKYI (Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI © Scanpix)

Russerne tager dyb afstand fra det amerikanske angreb på en syrisk luftbase nær byen Homs i nat.

Ifølge Ruslands politiske ledelse i Kreml kalder præsident Vladimir Putin angrebet en aggression mod en suveræn sat og en krænkelse af folkeretten, skriver Reuters.

Putin siger derudover, at den syriske regeringshær ikke har kemiske våben og afviser dermed igen, at det er Bashar al-Assad, der står bag et kemisk angreb med giftgas i tirsdags, der kostede 86 mennesker livet.

I stedet mener russerne, at angrebet er et forsøg fra den amerikanske regering på at aflede opmærksomheden fra civile dræbte i Irak, hvor irakiske styrker med støtte fra USA i blandt andet byen Mosul kæmper mod Islamisk Stat.

Rusland, der er Assads stærkeste allierede, har tidligere forklaret, at giften ikke kom fra et angreb, men slap ud, da syriske militærfly angreb et lager med kemiske våben, der tilhørte landets oprørsgrupper.

Den forklaring har USA dog ikke købt. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har kaldt brugen af kemiske våben en "skændsel mod menneskeheden" og beordrede altså i nat et angreb på luftbasen Sharyat, der er kontrolleret af det syriske regime, men over 50 Tomahawk-krydsermissiler.

Ingen russere dræbt

Angrebet har forårsaget stor materiel skade og har ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder kostet mindst fire soldater livet. Der er dog ingen russerne mellem de dræbte og tilskadekomne, lyder det ifølge Reuters.

USA har siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2011 været splittet i spørgsmålet, og angrebet i nat er det første direkte militære skridt, som amerikanerne tager mod Bashar al-Assads styre.

Efter et kemisk angreb i 2013, der kostede helt op mod 1.400 mennesker livet, indgik USA og Rusland en aftale om en kemisk afvæbning af den syriske hær. Det fik i dag den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, til at kalde Rusland enten "medskyldige" i det kemiske angreb eller "inkompetente" i forhold til at få destrueret Syriens kemiske våben.

Ifølge Putin har angrebet i nat i alvorlig grad skadet forholdet mellem USA og Rusland, som der ellers var en forventning om ville blive bedre efter Donald Trump overtog præsidentposten.