Putin viste rumcenteret frem, og Kim Jong-un lovede at støtte hans 'hellige krig'

Den nordkoreanske leder understregede, at man støtter "alle Putins beslutninger".

Putin bød Kim Jong-un velkommen ved rumcenteret ved Vostotjny-kosmodromen i det østlige Rusland. I løbet af dagen understregede begge det gode forhold mellem de to lande. Video: AP

Hvis man skal tro det russiske nyhedsbureau Ria Novosti, så er det meget omdiskuterede møde mellem Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, slut.

I hvert fald skriver nyhedsbureauet, at den nordkoreanske leder har sat sig ind i sit skudsikre tog og sat kursen mod den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang.

Der havde været snak om mødet i ugevis, men det blev ikke afholdt der, hvor man forventede det.

For i stedet at stoppe i den russiske havneby Vladivostok, som flere forventede, satte den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, kursen i sit skudsikre tog mod rumcenteret ved Vostotjny-kosmodromen, der ligger i det østlige Rusland.

Her stod Ruslands præsident, Vladimir Putin, klar til at tage imod en skudsikker limousine og kortegen, der transporterede Kim Jong-un og den dertilhørende delegation.

- Jeg er glad for at se dig, sagde Putin ifølge de russiske statsmedier, da han tog imod og trykkede Kim Jong-uns hænder.

Kim Jong-un svarede tilbage, at han var glad for, at Putin havde tid til at mødes i betragtning af, "hvor travlt Putin har".

Du kan se Kim Jong-uns ankomst og hvordan Putin tog imod ham her:

Udover Kim Jong-un og Putin deltog også lederen af Nordkoreas hær, Ri Pyong Chol, chefen for landets produktion af krigsmateriel, Jo Chun Ryong, samt Kim Jong-uns søster Kim Yo Jong. Og fra Rusland deltog forsvarsminister Sergej Shojgu, og udenrigsminister Sergej Lavrov.

Våben og (rum)raketter

Selvom vi ikke endnu ved, hvad Putin og Kim Jong-un har talt om, så spekulerede flere eksperter og forsvarsministerier inden da i, at et af emnerne formentlig var muligheden for, at Rusland kunne købe våben af Nordkorea og dermed fylde deres lagre til krigen i Ukraine.

Adspurgt om, hvorvidt våben var på dagsordenen, svarede Putin, at de "ville diskutere alle former for emner".

Det var ikke tilfældigt, at mødet blev afholdt ved Vostotjny-kosmodromen, der siden 2016 har sendt russiske rumraketter afsted.

Det var nemlig et ønske fra Kim Jong-un, fortalte Putin. Og han blev spurgt, om Rusland i fremtiden vil hjælpe Nordkorea med at bygge satellitter.

- Det er derfor, vi er her. Lederen af Nordkorea har udvist stor interesse i raketvidenskab, også inden for rumfart, svarede Putin.

Kort efter Kim Jong-un var ankommet, fik de to ledere og deres delegationer en rundtur af chefen for rumcenteret - alt imens der kom meldinger om nedskudte droner og sårede mennesker efter angreb i Ukraine og Rusland.

  • Inden deres møde fik de to ledere en rundvisning på rumcenteret. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)
  • Rumcenteret har været i brug siden 2016. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)
  • Ifølge Putin havde Kim Jong-un udtrykt interesse i at besøge rumcenteret. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)
  • Rundvisningen foregik med chefen for rumcenteret. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Støtter 'Ruslands hellige krig'

Efter rundturen holdt de to ledere en slags velkomsttale til hinanden, med hver deres tolk ved siden af sig, inden deres private samtale begyndte.

Her lagde Putin vægt på tidspunktet, de to lande mødtes, og deres historiske bånd og alliancer. For nylig kunne Nordkorea nemlig fejre 75-året for dets skabelse og grundlæggelse.

- Lad mig minde om, at det var vores land, der som det første anerkendte det som en suveræn og uafhængig stat. Og meget snart kan vi fejre 70-året for slutningen af Korea-krigen. Der hjalp vores land også vores venner i Nordkorea med at kæmpe for deres uafhængighed, sagde Putin.

- I dag skal vi selvfølgelig tale om økonomisk samarbejde og humanitære emner. Vi har mange spørgsmål. Jeg vil gerne sige, at jeg er meget glad for at se dig. Tak, fordi du accepterede invitationen og kom til Rusland, sluttede han.

Som svar takkede Kim Jong-un Putin for at sætte mødet i stand og understregede betydningen af en god relation med Rusland - en "topprioritet" for landet, sagde han.

  • De to ledere over for hinanden, med hver deres tolk. (Foto: © VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN, Ritzau Scanpix)
  • I lokalet var også deres delegationer. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)
  • Her understregede Kim Jong-un, at "man støtter alle præsident Putins beslutninger". (Foto: © VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Derefter kom Kim Jong-un ind på krigen i Ukraine, uden dog at nævne Ukraine, og Nordkoreas og Ruslands fælles modstander i Vesten.

- Rusland har rejst sig for at kæmpe en hellig krig for at beskytte dets suverænitet og sikkerhed mod de hegemoniske kræfter. Vi vil altid støtte præsident Putins beslutninger og det russiske lederskab. Og vi vil kæmpe sammen mod imperialismen, sagde Kim Jong-un.

Derpå gik de to ledere ind til deres møde under fire øjne.

Til middagen efter mødet fortsatte de to ledere over maden, der blandt andet bød på fiskesuppe og andesalat, med at hylde deres relation.

- Skål for styrkelsen af vores landes venskab og vores gode helbred, skålede Putin ifølge Reuters.

Ifølge Reuters skålede Kim Jong-un tilbage:

- Jeg er sikker på, at den russiske hær og folket vil sejre mod ondskaben.

Om han talte om krigen i Ukraine eller mere generelt, er uklart.

Kort tid efter var middagen og mødet forbi. Et møde, hvor medier, eksperter og analytikere i dagevis vil gætte på, hvad de to mænd talte om bag lukkede døre.

Følg vores liveblog om seneste nyt i forbindelse med krigen i Ukraine her: