Putins motorcykelbande fejrer Nazitysklands nederlag med Berlin-tur

Polen regner det for "en provokation" at den Putin-tro motorcykelbande Natulvene vil fræse gennem Polen i fejringen af 70-året for Nazitysklands nederlag.

Vladimir Putin, der var premierminister dengang, og Alexander Zaldostanov (L), der er leder af Natteulvene og kaldes "Kirurgen" mødtes i 2010 med russiske og ukrainske bikere i Sevastopol på Krim-halvøen. (Foto: Alexey Druzhinin © Scanpix)

Polens premierminister, Ewa Kopacz, retter en voldsom kritik mod en nationalistisk russisk motorcykelbandes planer om at køre igennem flere europæiske lande for at fejre 70-året for Sovjetunionens sejr over Nazityskland i Anden Verdenskrig.

Motorcykelbanden, der kalder sig Natulvene, vil i løbet af to uger køre 6000 kilometer gennem Hviderusland, Polen Tjekkiet, Slovakiet og Østrig og nå frem til den tyske hovedstad, Berlin, den 9. maj, datoen, da krigen sluttede i Europa i 1945.

Natulvene er kendt for at være meget nationalistiske og tilhængere af præsident Vladimir Putin.

Polen regner det for "en provokation"

Natulvenes leder, Aleksander Saldostanov, er ramt af amerikanske og canadiske sanktioner for sin støtte til Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim for et år siden.

- Jeg regner det for en provokation, siger premierminister Kopacz til den private polske radiostation TOK FM.

- Hvis dette underminerer vor sikkerhed og skaber problemer for Polen, så er loven til for at blive brugt, siger hun og tilføjer, at polske myndigheder har sidste ord at skulle have sagt, når det gælder, hvem der kan krydse Polens grænser.

Berlin kender ikke bandens planer

Natulvene skal have visa for at krydse grænsen ind til Schengen-området. Alle lande på ruten med undtagelse af Hviderusland er Schengenlande.

- Til Berlin, hedder det på en side på motorcykelbandens hjemmeside.

Det er en henvisning til det kampråb, som Den Røde Hær brugte under Anden Verdenskrig. Udenrigsministeriet i Berlin sagde onsdag, at det ikke har fået henvendelser om bandens planer.

Rejsen er for at vise respekt

Natulvene, der vil begynde turen den 25. april, siger, at rejsen ikke er politisk motiveret.

- Hovedformålet er at vise respekt til de, der blev dræbt på slagmarkerne under Anden Verdenskrig i kampen mod Hitlers nazister, siger arrangøren af turen, Andrej Bobrovskij, til AFP.

Natulvene siger også, at de vil besøge koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, som Nazityskland oprettede i Polen, og som Den Røde Hær befriede nær krigsafslutningen.

En talsmand for museet i koncentrationslejren siger, at medlemmer af en russisk motorcykelbande har bestilt billetter til den 29. april.

/ritzau/AFP