Putin i opsigtsvækkende tale til russere: 'Forrædere skal spyttes ud som et insekt'

Ekspert vurderer, at Putins retorik om russiske "forrædere" markerer en voldsom optrapning af krigen i Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, holdt i går tale for den russiske befolkning. (Photo by Andrey Gorshkov / SPUTNIK / AFP)

- Enhver, og især det russiske folk, kan altid adskille ægte landsmænd fra afskum og forrædere. De vil spytte dem ud som et insekt, der flyver ind i munden.

Sådan lød det blandt andet fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en tale til det russiske folk i går aftes.

Og netop den retorik markerer en voldsom optrapning i konflikten mellem Rusland på den ene side og Ukraine og Vesten på den anden. Det vurderer Flemming Splidsboel, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier.

- Han taler om forrædere og folk, som ikke forstår den russiske sjæl. Det markerer en optrapning og virkede voldsomt. Putins ord var primært rettet mod de folk, som ser Vesten som et fristed, og som hylder Vesten, forklarer Flemming Splidsboel.

Vladimir Putin var ude med riven efter russere, der sætter spørgsmålstegn til krigen i Ukraine. (Screenshot fra talen).

Putin benyttede også talen til at henvende sig til russere, som kunne finde på at stille spørgsmålstegn ved, hvad der foregår i Ukraine lige nu.

- Det var en advarsel om, at man er nødt til at stå sammen, og hvis ikke man forstår alvoren, er man ikke en rigtig russer, siger Flemming Splidsboel.

Se et klip fra Vladimir Putins tale herunder.

Der vil komme inflation og arbejdsløshed

Alligevel gjorde Putin det klart, at den tilspidsede situation vil få konsekvenser for russerne.

- Den nye virkelighed vil skabe strukturelle ændringer i vores økonomi.

- Jeg vil ikke forsøge at skjule det, det bliver ikke nemt. Det vil lede til midlertidig inflation og arbejdsløshed, sagde Vladimir Putin til Ruslands befolkning i gårsdagens tale.

'Det løber mig koldt ned ad ryggen'

Charlotte Flindt Pedersen, der er direktør for foreningen Det Udenrigspolitiske Selskab, mener, at Vladimir Putins voldsomme udmelding skal ses som et led i at stoppe russernes modstand mod krigen.

Ifølge hende har man blandt andet set modstand fra universitetsprofessorer og studerende, der underskriver deklarationer mod krigen og fra bloggere og kulturpersonligheder. Og for få dage siden afbrød en kvindelig redaktør en direkte nyhedsudsendelse på en statskontrolleret tv-kanal med et skilt, hvor der stod "stop krigen".

- Han vil have lagt låg på den modstand, der begynder at pible frem, siger hun.

I talen taler Putin også om en naturlig udrensning blandt russere, der er imod krigen. Det er et skræmmende ordvalg, mener Charlotte Flindt Pedersen.

- Det løber mig koldt ned ad ryggen. Rusland har haft en fortid med Stalin, hvor rigtig mange mennesker blev udrenset, og man har stadig ikke gjort op med Stalin-tiden, siger hun og fortsætter:

- Det er en meget vulgær retorik om anderledestænkende, når han siger, at "vi spytter dem ud som fluer". Det er uhyggeligt.

- Man kommer lidt til at tænke på Stalin-tiden og tænke på Hitler, for det er lidt det samme med, at "dem, der ikke er med os, de er imod os", siger hun.

Putins to tunger

Ifølge seniorforsker Flemming Splidsboel har Putin ofte to forskellige måder at udtrykke sig.

- Putin taler meget korrekt og lidt kedeligt, men engang imellem så bruger han det her vulgære sprog.

Og det er et helt bevidst valg fra Putins side, vurderer han.

- I en tale for et par uger sammen talte han om ukrainske politikere som narkomaner. Det gør han for at understrege en pointe, men måske også for at bevare forbindelsen med den del af den russiske befolkning, som stadig godt kan lide, at han har det i sig, forklarer Flemming Splidsboel.