Qatar frygter ikke boykot: Vi har kæmpe milliardbeløb lagt til side

Chefen for Qatars centralbank afviser kraftigt, at landet støtter terrorisme.

- Vi er ikke skyldige. Vi har ingen problemer og alle er velkomne til at gennemgå vores transaktioner, siger Abdullah Saud Al-Thani, der er chef for landets centralbank, om beskyldninger, der sætter Qatar i forbindelse med international terrorisme. (Foto: MOHAMMED DABBOUS © Scanpix)

Der er ingen rysten på hænderne i den lille oliestat Qatar, som i lige godt en måned har været boykottet af fire arabiske lande, der beskylder landet for at støtte terrorgrupper

Qatar har nemlig en kæmpe pengereserve, der skal få dem gennem krisen, fortæller Abdullah Saud Al-Thani, som er chef for landets centralbank, til det amerikanske medie CNBC.

- Vi har nok penge til at få os igennem enhver form for krise. Så vi mener ikke, at vi har noget at bekymre os om lige nu. Det, jeg kan sige, er, at vores system er et bevis på, at vi er solide, stærke og kan stå imod enhver form for krise, siger han.

I interviewet nævner Al-Thani, at centralbanken lige nu ligger inde med 40 milliarder dollars (260 milliarder kroner) i reserve ud over en større guldbeholdning.

Og hvis de penge skulle blive brugt op, så har myndighederne i Qatar yderligere 300 milliarder dollars (1,96 billioner kroner). Dertil skal lægges internationale aftaler i gas- og olieindustrien, som ikke er blevet påvirket af den nuværende boykot.

Krisen er eskaleret i denne uge

De fire arabiske lande Saudi-Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten afbrød alle sine diplomatiske forbindelser med Qatar 5. juni.

Efterfølgende har de udfærdiget en liste med 13 punkter, som skal opfyldes, før de indstiller deres boykot. I punkterne lyder det blandt andet, at Qatar skal begrænse deres diplomatiske bånd til Iran, og at alle bånd skal kappes til Det Muslimske Broderskab, Islamisk Stat, al-Qaeda og Hizbollah.

Kravene har dog ikke ført de stridende parter nærmere en løsning på den diplomatiske konflikt. Tværtimod.

- Kravene er fuldstændig urealistiske og lader sig ikke efterkomme, sagde Qatars udenrigsminister, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, på et pressemøde i sidste uge, hvilket efterfølgende har fået Saudi-Arabien til at true med at udvide boykotten.

I kravene til Qatar lyder det også, at al økonomisk støtte til grupper, som de fire arabiske lande betegner som terrorgrupper, skal stoppe øjeblikkeligt.

Men ifølge centralbankschef Abdullah Saud Al-Thani giver det krav slet ikke nogen mening.

- Qatar har allerede et godt og unikt system. Vi har lovgivning mod alle former for terrorister. Vi samarbejder med IMF (Den Internationale Valutafond, red) og andre institutioner, når vi udarbejder finansiel lovgivning, siger han til CNBC og fortsætter:

- Vi er ikke skyldige. Vi har ingen problemer og alle er velkomne til at gennemgå vores transaktioner.

USA's udenrigsminister mægler under krisen

Qatar-krisen er ikke kun et anliggende for de arabiske lande og flere ledende vestlige politikere har stillet sig til rådighed som mæglere. Blandt andet var den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, i sidste uge i Qatar, hvor han talte med landets udenrigsminister, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

I morgen drager han så til Kuwait, hvor han skal mægle mellem de stridende parter. Også den britisk udenrigsminister, Boris Johnson, er lige nu i landet med samme mission.

Vladimir Putin har også været i telefonisk kontakt med både Qatar og Bahrain, hvor han ifølge styret i Kreml pointerede vigtigheden af en politisk og diplomatisk indsats for at løse den svære situation.

KRAVENE TIL QATAR:

 • Diplomatiske bånd til Iran skal begrænses og diplomatiske missioner i landet lukkes. Alt militært samarbejde med Iran skal ophøre. Dele af handlen med landet skal indstilles.

 • Alle bånd skal kappes til grupper, de fire lande betragter som terrororganisationer, herunder Det Muslimske Broderskab, Islamisk Stat, al-Qaeda og Hizbollah.

 • Al økonomisk støtte til grupper udpeget som terrororganisationer skal ophøre.

 • Luk Al-Jazeera og dets søsterorganisationer.

 • Øjeblikkelig lukning af en tyrkisk militærbase og ophør af alt militært samarbejde med Tyrkiet, som foregår inden for Qatars grænser.

 • Qatar skal udlevere alle, der eftersøges for terror, til deres hjemlande.

 • Al indblanding i andre nationalstaters interne eller eksterne anliggender skal ophøre. Blandt andet skal Qatar holde op med at give statsborgerskab til personer, som de fire lande kræver udleveret.

 • Qatar skal betale erstatning til personer, der har mistet pårørende eller indkomst som følge af Qatars udenrigspolitik.

 • I spørgsmål om militær, politik, sociale anliggender, økonomi og sikkerhed, der kan påvirke lande i den arabiske samarbejdsorganisation GCC, skal Qatar følge GCC's linje.

 • Qatar skal indstille alt samarbejde med politiske oppositionsgrupper i de fire lande og udlevere data om alle oppositionsgrupper, landet har støttet.

 • Luk en række medier som Arabi21, Rassd, Al Araby Al Jadeed, Mekameleen, Sharq og Middle East Eye.

 • Alle krav skal imødekommes med et positivt tilsagn.

 • Der skal aflægges rapport om, hvor langt Qatar er nået i forhold til at opfylde kravene - det første år på månedlig basis, derefter på først kvartals- og så årsbasis. Kilder: Al Jazeera og Bloomberg