Qatar nægter at række hånden frem til Saudi-Arabien

En række nabolande har afbrudt de diplomatiske forbindelser med Qatar, men det lille land giver sig ikke.

- Vi er blevet isoleret, fordi vi har succes. Vi er en platform for fred - ikke for terrorisme. Denne strid truer stabiliteten i hele regionen, siger Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. (Foto: © KARIM JAAFAR, Scanpix)

Der er ingen umiddelbar ende på en diplomatisk krise mellem Qatar og flere nabolande i sigte.

Qatar vil i hvert fald ikke række hånden frem til Saudi-Arabien, som er regionens stormagt og USA's nære allierede.

- Vi er ikke klar til at overgive os. Vi vil aldrig blive klar til at afstå vor udenrigspolitiske uafhængighed, siger udenrigsminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Bahrain, Saudi-Arabien, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og flere andre lande har lukket de diplomatiske kanaler til Qatar.

Landene beskylder Qatar for at støtte militante islamister og - måske endnu værre i regionen - Saudi-Arabiens ærkefjende Iran.

- Vi er blevet isoleret, fordi vi har succes. Vi er en platform for fred - ikke for terrorisme. Denne strid truer stabiliteten i hele regionen, siger Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Ministeren afviser alle beskyldninger fra naboerne. Han ved ikke, hvordan normale forhold kan genoprettes. Men løsningen "kan aldrig blive militær".

Qatar vil, siger al-Thani, overholde forpligtelser i en gasaftale med De Forenede Arabiske Emirater.

Iran har ifølge ministeren tilbudt at sikre fødevareleverancer til Qatar, hvis det bliver nødvendigt. Iranerne vil stille havne til rådighed, men disse tilbud har Qatar ikke taget imod.

/ritzau/Reuters