Qatar trækker sig fra olieorganisationen Opec efter 57 års medlemsskab

Landets energiminister vil koncentrere sig om naturgasproduktion.

Qatars energiminister Saad al-Kaabi på dagens pressemøde. (Foto: ERIC KNECHT © Scanpix)

Emiratet Qatar ved Den Persiske Bugt trækker sig fra de olieeksporterende landes organisation, Opec, som det har været medlem af siden 1961.

Ifølge meldingen, som kom fra landets energiminister Saad al-Kaabi på et pressemøde i dag, ophører medlemsskabet ved årsskiftet.

Qatar er med godt 600.000 daglige tønder en af Opecs mindste olieproducenter. Til gengæld er det en af verdens største producenter af naturgas. Opec-samarbejdet drejer sig dog kun om olie.

Qatar bliver det første arabiske land til at forlade organisationen.

- Beslutningen om at trække sig afspejler Qatars ønske om at fokusere sine anstrengelser om at udvikle og udvide sin naturgasproduktion fra 77 millioner ton om året til 110 millioner ton i de kommende år, sagde Saad al-Kaabi ifølge den nyhedskanalen Al Jazeera, som sender fra Qatar.

Udsat for embargo

Energiministeren sagde på pressemødet, at beslutningen ikke hænger sammen med den økonomiske embargo, som Saudi-Arabien sammen med De Forenede Arabiske Emirater, Egypten og Bahrain har pålagt landet.

Den blev indført i juni 2017, da landene droppede al handel og transportforbindelser til Qatar i forbindelse med beskyldninger om, at landet støtter terrorisme i ledtog med Iran.

Qatar har afvist beskyldningerne, og beskyldt embargolandene for at krænke dets økonomiske suverænitet.

Beslutningen om trække sig fra Opec skyldes i stedet, at landet ikke længere vil bruge kræfterne på sin faldende olieproduktion, lyder det fra energiministeren.

Opec-landene producerer dagligt 25 millioner tønder olie. De mødes om få dage med andre olieeksportører for at tale om at sætte produktionen ned i kølvandet på prisfald.

Facebook
Twitter