Qatars udenrigsminister: Vi accepterer ikke indblanding udefra

Udenrigsministeren opfordrer til dialog i den højspændte diplomatiske krise med fire arabiske lande.

Qatars udenrigsminister, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, opfordrer til dialog. (Foto: © CHRIS J RATCLIFFE, Scanpix)

Den seneste måned har golfstaten Qatar været lagt på is af Saudi-Arabien, Egypten, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain.

Diplomater og statsborgere er blevet smidt på porten, og for Qatars vedkommende er de fire landes grænser til lands, til vands og i luften hermetisk lukkede.

Samtidig er Qatar blevet præsenteret for en liste med 13 krav, der skal opfyldes, hvis restriktionerne skal fjernes og forholdet tøes op.

I dag er Qatars udenrigsminister, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, på besøg i London, og her opfordrer han til dialog og byder "ethvert seriøst forsøg på at løse uenighederne" velkommen.

- Men vi accepterer ikke, at andre blander sig i vores interne anliggender, siger udenrigsministeren også.

Afviser at støtte terrorister

Saudi-Arabien, Egypten, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain har begrundet isolationen med, at Qatar støtter terrornetværk og dermed truer sikkerheden og stabiliteten i regionen.

Det benægter Qatar.

Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani forsikrer, at kampen mod terrorisme er en topprioritet for hans land.

Han mener, at anklagerne om terrorstøtte er "falske og fabrikerede", så de fire lande har fået et påskud til at belejre Qatar og undergrave landets suverænitet.

Men det er blot ét punkt i striden.

De fire arabiske lande vil have lukket tv-stationen Al-Jazeera, der har base i hovedstaden Doha, da de ser den som en platform, som terrorister kan tale fra.

Også Qatars forhold til Saudi-Arabiens ærkerival i regionen, Iran, skaber vrede.

- Vi mener, at hele denne kampagne er drevet af Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater. Og det er disse lande, vi er nødt til at få i tale for at høre, hvad problemet egentlig er, siger udenrigsministeren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Fra venstre mod højre ses udenrigsministrene fra Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten og Bahrain, som i dag holder møde i Kairo. (Foto: © pool, Scanpix)

Nedjusterer forventninger til økonomien

En række andre lande har fulgt trop og har ligeledes skåret båndene til Qatar over.

Det amerikanske kreditvurderingsbureau Moody's har i dag nedjusteret vurderingen af Qatars økonomi til negativ, hvilket primært skyldes den diplomatiske krise, som omgærder det lille land, der ellers er rigt på olie og naturgas.

Fristen for at besvare de 13 krav udløb i dag, hvor udenrigsministrene i Saudi-Arabien, Egypten, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain holder møde i den egyptiske hovedstad, Kairo.

Indholdet af Qatars svar er endnu ikke offentligt kendt, men Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani har erklæret, at kravene er dybt urealistiske.