Quinoa kan være løsning på tørke og sult

Etiopien på Afrikas horn står overfor den værste tørke siden 1984 - super-afgrøden quinoa kan være løsningen.

Efter to uger uden regn er de fleste afgrøder døde - men ikke quinoa. (© Folkekirkens Nødhjælp)

I Etiopien har det ikke regnet i flere uger.

Men nogle afgrøder står stadig godt på trods af, at landet lige nu står i den værste tørke siden 1984.

Hvor stort set alle andre afgrøder ikke overlever tørken, så er kornsorten quinoa nemlig langt mere overlevelsesdygtig.

Quinoa kan nemlig tåle både tørke og frost. Og det kan være en del af løsningen på den krise regionen står i. Ifølge FN mangler mere end otte millioner mennesker i landet lige nu mad.

- Quinoa kan tåle frost og tørke. Og så er det lige så nærende at spise som mælk, fortæller Mads Schack Lindegaard, der leder Folkekirkens Nødhjælps afdeling i Etiopien.

Stammer fra Sydamerika

Quinoa stammer oprindeligt fra Sydamerika, men bliver lige nu afprøvet i Østafrika, blandt andet af Folkekirkens Nødhjælp.

Til forskel fra de sydamerikanske lande, hvor landmænd primært sælger til vestlige lande, skal quinoaen i Østafrika bruges til at mætte lokale munde.

Etiopien er i forvejen særligt udsat for tørke, men klimaforandringer skaber ifølge UNDP, FN's Udviklingsprogram, yderligere vandmangel i regionen. Det skaber store problemer, da landbruget står for 85 procent af den samlede arbejdsstyrke og mere end 50 procent af landets BNP.

Netop fødevaresikkerhed bliver der i dag sat fokus på til Klimakonferencen COP21 i Paris.

Folkekirkens Nødhjælp har besøgt nogle af de bønder i Etiopien, der har forsøgt sig med dyrkning af quinoa. Klik på play.

/Noedhjaelp/videos/vb.276770505228/10153751576725229/?type=3

  • Quinoa er en plante, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika

  • På grund af næringsværdien og det høje proteinindhold er quinoa blevet populært i Vesten.

  • Det har tredoblet priserne og betyder, at mange landmænd i for eksempel Bolivia og Peru sælger hele deres høst i stedet for at beholde noget til eget forbrug.

Opdateret den 3. december kl. 9:40: Global opvarmning er i teksten rettet til klimaforandringer, ligesom der er ændret i formuleringer omkring mindsket regnmængde og vandmangel. Rettelserne har fundet sted for at sikre en større præcision og klarhed i teksten.

Facebook
Twitter