Rådgiver: Jammeh tømte Gambias statskasse inden sin flugt

Nye magthavere i Gambia har opdaget, at ekspræsident Jammeh stjal store summer fra landet, siger rådgiver.

Ifølge rådgiveren, Mai Fatty, har embedsmænd i den nye koalition opdaget, at Jammeh har stjålet et beløb svarende til mindst 500 millioner dalasi (cirka 80 millioner kroner) fra Gambias centralbank. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Gambias tidligere leder Yahya Jammeh tømte landets statskasse, inden han endelig gav slip på magten og rejste i eksil.

Det siger en højtstående rådgiver for den nye præsident, Adama Barrow.

Ifølge rådgiveren, Mai Fatty, har embedsmænd i den nye koalition opdaget, at Jammeh har stjålet et beløb svarende til mindst 500 millioner dalasi, der er den lokale møntfod, fra landets centralbank. Beløbet svarer til 80 millioner kroner.

Alene i løbet af de sidste uger ved magten skal Jammeh have stjålet flere millioner kroner, hævder rådgiveren.

Havde selv betingelser

Sent lørdag aften satte Jammeh sig ind i et fly med kursen mod Ækvatorialguinea, hvor han og hans familie skal leve i eksil.

Den tidligere leder opstillede selv en række betingelser for sin afgang, heriblandt garantier for, at han ikke vil blive retsforfulgt. Det er dog uklart, om de er blevet imødekommet, skriver nyhedsbureauet dpa.

Mange gambiere er vrede over, at Jammeh i det hele taget fik lov at forlade landet, siger Mai Fatty. Han tilføjer, at koalitionen er chokeret over, at flyet fik lov at lette med Jammeh og hans "udbytte" om bord.

Gambias nye præsident har sagt, at han vil nedsætte et udvalg, der skal undersøge Jammehs formodede lovovertrædelser.

/ritzau/dpa