Racisme-frygt gav pakistanske bander let spil til at misbruge børn i England

Myndighederne nedtonede bevidst gerningsmænds etniske baggrund i kæmpe sag om sexmisbrug, fordi de var bange for at blive kaldt racister.

De 1.400 sager om seksuelt misbrug af børn i Rotherham betegnes som et "konservativt skøn". (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)

Hovedparten af de 1.400 børn, som i årene 1997 til 2013 blev udsat for grufulde sexovergreb i den engelske by Rotherham, var socialt udsatte piger med britisk baggrund.

Og hovedparten af gerningsmændene var kriminelle bander af mænd med asiatisk - primært pakistansk - baggrund.

Det står sort på hvidt i den rædselsvækkende rapport om problemet, som udkom tirsdag og stadig trækker overskrifter og vækker stor debat i Storbritannien.

Netop Rotherham-overgrebenes etniske aspekt gør sagen særlig betændt - på flere måder.

Håndsky myndigheder

I rapporten om Rotherham kan man direkte læse, at de lokale myndigheder har haft en tydelig berøringsangst. Man undertrykte simpelthen den etniske faktor i misbrugssagerne af frygt for at blive stemplet som racister.

- Som i tidligere, lignende sager i Storbritannien har der her været en kultur fra myndighedernes side, hvor man helst har villet vende det blinde øje til. Og i det her tilfælde har man måske været lidt håndsky over for at pege fingre af et indvandrermiljø, siger Ole Helmersen, lektor ved CBS og ekspert i britiske forhold.

Han og andre understreger, at der i Rotherham har været svigt på snart sagt alle niveauer og måder. Men undertrykkelsen af den etniske dimension har været med til at forværre problemet.

Berøringsangsten har for eksempel ifølge Rotherham-rapporten betydet, at byrådet på intet tidspunkt har taget kontakt til byens pakistanske miljø for at undersøge, hvad man i fællesskab kunne gøre ved misbruget.

Race-debat

Den pakistanske vinkel og racespørgsmål præger også den debat, som skandalen i Rotherham har afstedkommet i Storbritannien.

Journalisten bag mange af afsløringerne om det omfattende sexmisbrug i Rotherham - Andrew Norfolk fra avisen The Times - har igen og igen understreget, at “den overvældende majoritet af børnemisbrugere i dette land er hvide mænd, som handler på egen hånd”.

Men det har ikke afholdt personer på den britiske højrefløj fra at udnytte højtprofilerede sager mod bander med udenlandsk herkomst til at mistænkeliggøre alle grupper med indvandrerbaggrund, skriver den venstredrejede avis The Guardian.

Kritik af BBC

Og efter Rotherham-rapporten raser race-debatten igen - ikke mindst på de sociale medier.

Blandt andet beskyldes den britiske public service udbyder BBC for selvcensur, fordi man i fire af syv artikler om Rotherham-sagen på BBC's nyhedssite i går undlod at omtale gerningsmændenes etnicitet.

BBC afviser anklagen over for Daily Mail og siger, at man har beskæftiget sig indgående med racespøgsmålet i dækningen af skandalen i Rotherham.

Facebook
Twitter