Racistisk video ryster Sydafrika

En amatørvideo, som viser hvide, der ydmyger sorte på det groveste, har bragt sindene i kog i Sydafrika. Videoen trækker paralleller til apartheidtiden.

Vrede sydafrikanere demonstrerer imod den grove video. (Foto: AFP © Scanpix)

En amatørvideo, som viser hvide, der ydmyger sorte på det groveste, har bragt sindene i kog i Sydafrika. Videoen trækker paralleller til apartheidtiden.

MediaLinks:

Politikere fordømmer ydmygelserne og kræver, at de unge, der står bag ydmygelserne, bliver retsforfulgt.

Det drejer sig om en et år gammel video, der pludselig er dukket op.

Gryderet

Den viser nogle unge hvide sydafrikanske mænd fra universitetet i Free State, der bikser en gryderet sammen. Herefter tager en af mændene gryden ud på toilettet, hvorefter man ser ham tisse i den.

Det næste, man ser, er fem sorte ansatte, der grædende ligger på knæ og spiser af maden.

De ansatte har aldrig meldt episoden til politiet, men efter at videoen er kommet frem, siger rektor på universitetet, at han anmelder den i forsøg på at få de unge dømt. To af dem forlod universitetet sidste år. To andre er blevet bortvist.

Protester

Sagen har rejst en storm af protester fra sorte studerende, borgerrettighedsgrupper og både sorte og hvide politikere - også fra landets sidste hvide præsident De Klerk.

Universitetet i Free State var kendt som en bastion for de afrikaans-talende boere, der var tæt relateret til det sydafrikanske apartheidregime, som sluttede i 1994.

Krav om undersøgelse

Den nye universitetsledelse har forsøgt at integrere sort og hvide, men videoen sætter netop fokus på problemerne i den retning.

Både undervisningsministeren, Freestates regionale regering og den sydafrikanske menneskerettighedskommission kræver en tilbundsgående undersøgelse af sagen.