Radikale foreslår ny whistleblowerordning

Offentligt ansatte og whistleblowere skal beskyttes. Derfor presser Radikale Venstre på for at løse problemet. EL kalder dog forslaget uambitiøst.

Offentlige ansatte skal beskyttes, mener de danske politikere. (Foto: stock.xchng © stock.xchng)

Edward Snowden lever i skjul i Rusland og Bradley Manning fik 35 år fængsel.

Begge er højtprofilerede eksempler på såkaldte whistleblowers - ansatte der står frem og afslører magtmisbrug i offentlige myndigheder.

Nu presser Radikale Venstre på for at få en whistleblowerordning for offentligt ansatte i Danmark.

- Vi ønsker, at offentligt ansatte får mere ytringsfrihed. Vi vil sætte skub i arbejdet. For at vi kan sikre mere ytringsfrihed for offentligt ansatte, så vi kan få kritisable forhold frem i lyset og forbedre dem, siger Retsordfører for Radikale, Jeppe Mikkelsen.

Whistleblowerordning er ikke en løsning

Helt konkret foreslår de radikale, at der bliver nedsat en arbejdsgruppe, der kan afklare behovet for en whistlerblowerordning i den offentlige sektor.

Hos oppositionspartiet Venstre, erkender man, at der er problemer med ytringsfriheden for offentligt ansatte, men en whistleblowerordning er ikke umiddelbart løsningen.

Sådan lyder det fra retsordfører for Venstre, Karsten Lauritzen.

- Vi vil gerne være med til at se på det. For det er et problem, at offentlige ansatte ikke føler, at de kan bruge deres ytringsfrihed. Men om en whistleblowerordning er den rigtige løsning, vil vi gerne forbeholde os retten til at se på senere, siger Karsten Lauritzen.

Uambitiøst forslag

Whistlerblowerordningen er en del af regeringsgrundlaget fra 2011.

Og i 2009 var Radikale Venstre med til at stille et forslag om en lignende ordning. Behovet er dog ikke blevet mindre siden, mener Enhedslistens Pernille Skipper.

- En arbejdsgruppe er bedre end ingenting. Men at bruge et år i en arbejdsgruppe, er uambitiøst. Der er behov for, at vi gør noget hurtigt. Det er et stort problem, at offentligt ansatte ikke føler, at de kan bruge deres ytringsfrihed, hvis de ser problemer, siger Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Facebook
Twitter