Radikale Venstre: Danske børn skal ikke rådne op i syriske flygtningelejre

Nye Borgerlige vil have PET til at sikkerhedsvurdere børn af IS-krigere, inden de kan komme til Danmark.

Danske børn har ret til at komme hjem til Danmark, lyder det fra Martin Lidegaard (R).

Hvis de to børn med dansk baggrund, der er blevet hentet ud af en syrisk flygtningelejr, har dansk statsborgerskab, så skal de kunne komme til Danmark.

Sådan lyder det fra De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, efter det er kommet frem, at to forældreløse franske børn, som også har dansk baggrund, lige nu befinder sig hos franske plejefamilier.

- Jeg har det udgangspunkt, at hvis der er efterladt forældreløse børn rundt omkring i verden, som er danske, så skal vi selvfølgelig hjælpe dem, fordi vi er Danmark, siger Martin Lidegaard.

De to børn er en del af en gruppe på 12 franske børn, der for to dage siden kom til Frankrig fra Syrien.

Udenrigsministeriets Borgerservice vil ikke uddybe de dansk-franske børns baggrund af hensyn til personfølsomme oplysninger i sagen, men oplyser, at de er i tæt kontakt med de danske pårørende.

Ifølge det franske udenrigsministerium er alle de evakuerede børn født af krigere fra den militante gruppe Islamisk Stat.

Vil have dansk delegation afsted

Mindst 13 danske børn og kvinder er registreret som danske i en af flygtningelejrene i det nordøstlige Syrien, men hidtil er ingen danske børn blevet bragt her til landet.

Martin Lidegaard kritiserer den afgående regering for ikke at gøre nok for børnene og siger, at mange af vores nabolande arbejder for at få deres børn ud af flygtningelejrene.

- Jeg kan ikke se, at det gavner nogen eller noget, at vi lader dem sidde og rådne op der.

Både Sverige og Tyskland har i den seneste tid hentet børn hjem fra Syrien.

Hos De Radikale er ønsket, at en kommende dansk regering skal sende en delegation til flygtningelejrene og få hentet danske børn ud.

Ordføreren mener ikke, at man kan hævde, at det ikke er et dansk anliggende, når forældrene selv har valgt at tage til de IS-kontrollerede områder.

- Der er ingen tvivl om, at forældrene til nogle af de her børn har begået frygtelige forbrydelser, og de fortjener ikke noget andet end at komme i fængsel. Men de forældreløse danske børn, der nu sidder og rådner op dernede, de er uden skyld i, hvad deres forældre har gjort, siger Martin Lidegaard.

Også hos Enhedslisten ønsker man også at få danske børn hjem.

- Der er ikke nogen tvivl om, at en IS-lejr ikke er et sted for børn at vokse op. Jeg synes, at de børn skal hjem til Danmark, og det skal være hurtigst muligt, siger Enhedslistens justitsordfører, Rosa Lund.

Man kan vel argumentere for, at det ikke er Danmarks ansvar, at syrienskrigere selv har valgt at rejse ud?

- Børnene har ikke taget noget valg på deres forældres vegne. Derfor skal børnene hjem, siger Rosa Lund, der mener, at danske IS-krigere har krav på at blive stillet for en domstol i Danmark.

Nye Borgerlige: PET skal ind over

Hos Nye Borgerlige mener man, at der skal leves op til tre krav, hvis børnene fra flygtningelejrene skal kunne komme til Danmark.

For det første skal der være tale om danske statsborgere og ikke blot børn med dansk baggrund.

- Hvis de ikke er danske statsborgere, skal de have hjælp af det land, de er statsborgere i, siger partiets formand, Pernille Vermund.

Hvis børnene er danske statsborgere, skal PET først lave en sikkerhedsvurdering af dem for at sikre, at de ikke vil gøre skade på Danmark, inden de hentes hjem, lyder det andet krav.

- En teenager på 17 år, som har været afsted med sine forældre, kunne i princippet godt have været engageret som IS-kriger, og det synes jeg er væsentligt at få fastlagt, siger partiformanden, som tilføjer, at personer, der udgør en sikkerhedsrisiko ikke skal tilbage til Danmark.

Det tredje krav hos Nye Borgerlige er, at børnene kommer til danske plejefamilier.

- Hvis de to første kriterier er opfyldt, og de skal tilbage, så skal de ind i en dansk plejefamilie, hvor risikoen for, at de bliver radikaliseret, når de kommer tilbage, er minimal, siger Pernille Vermund.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk