Radioaktivt affald siver ud af atomanlæg i USA

Plutonium til amerikanske atombomber blev produceret på Hanford Nuclear Reservation under Anden Verdenskrig.

Omkring 60 procent af atomaffaldet i USA bliver opbevaret på Hanford Nuclear Reservation i delstaten Washington. Men seks underjordiske beholdere er utætte. (Foto: Mark Ralston © Scanpix)

Seks underjordiske beholdere på et stort amerikansk atomanlæg er utætte, og der slipper radioaktivt affald ud af tankene.

Omkring 60 procent af alt atomaffald i USA er opbevaret på Hanford Nuclear Reservation, som ligger ved Columbia River i delstaten Washington.

Energiministeriet i USA sagde allerede i sidste uge, at en af beholdere på anlægget var utæt. Men situationen var mere alvorlig end først antaget.

Se flere billeder og video fra anlægget her

Måske lækker mere end seks tanke

- Der var faktisk flere tanke, der lækkede, end de havde opdaget. Mindst seks - muligvis flere, siger Jaime Smith, talsmand for guvernørens kontor i Washington.

Myndigheder slår dog fast, at lækket i atomaffalds-beholderne ikke umiddelbart udgør nogen sundhedsmæssig risiko.

- Men vi er naturligvis bekymret, for vi har endnu ingen informationer om, hvor omfattende lækagen er, eller hvor lang tid det her har stået på, siger talsmanden.

Plutonium til Nagasaki

Den amerikanske regering byggede Hanford-anlægget under Anden Verdenskrig som en del af et hemmeligt projekt, der havde til formål at udvikle verdens første atombombe.

Det endte med, at der på Hanford blev produceret plutonium til en af de to atombomber, som blev kastet over Japan - det dødbringende angreb over Nagasaki 9. august 1945 - der afsluttede Anden Verdenskrig.

Plutonium-produktionen fortsatte under Den Kolde Krig, men den sidste reaktor blev lukket i 1987.

I dag er området omkring atomanlægget det mest forurenede areal i USA. Det vil koste milliarder af dollar og tage årtier at rengøre Hanford, skriver The Daily Mail.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter