Radiohead-bassist: 'Brexit gør mig bekymret for de nye kunstneres fremtid'

Efter brexit bliver det dyrt og besværligt for musikere at turnere og spille i Europa.

Bassisten i Radiohead, Colin Greenwood, er bange for, at konsekvenserne af brexit kan blive karriereødelæggende for nye, britiske musikere.

Vi er mange koncertgængere, der drømmer om snart igen at stå i en stor forsamling, der i takt vugger/danser/rocker til musik i et mørk, varmt lokale, hvor bandet på den oplyste scene giver sig 100 procent for vores skyld.

Det drømmer musikerne sikkert også om. Men for de britiske musikere er det ikke kun coronaen, der kan risikere at få konsekvenser for deres karriere og mulighed for at turnere i Europa - det kan brexit også.

Efter brexit kan de nemlig ikke længere rejse frit rundt i EU. De skal søge arbejdstilladelse i de lande, de skal spille i og betale afgifter for at have instrumenter med.

Dermed risikerer det at blive en dyr fornøjelse for nye, britiske musikere. I værste fald så dyr, at de må opgive drømmen om at udvikle sig, få fans i Europa og få det store genembrud.

Et britisk band, der i den grad udnyttede muligheden for at spille i Europa, er The Beatles. Bandet spillede i karrierens helt unge år på klubben "Indra" i den tyske by Hamborg, aften efter aften, og med deres egne ord var det her, de lærte at spille på en scene.

Men det er ikke kun bands og fans, det kan ramme. Det kan også få konsekvenser for musikindustrien generelt, som ellers bidrager med, hvad der svarer til 50 milliarder pund til statskassen i Storbritannien om året.

- Vigtig del af et bands udvikling

Blandt dem, der er mest bekymrede for den britiske musikindustri, er det verdenskendte, engelske band Radiohead, der har solgt 30 millioner plader på verdensplan og vundet priser i massevis.

- Det har altid været en vigtig del af et bands udvikling at have den mulighed - og det priviligie - at kunne turnere og rejse i Europa. Den mulighed er jeg bekymret for at miste, siger bassisten i Radiohead, Colin Greenwood, i et interview med DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

- Jeg er ikke bekymret på vegne af os i Radiohead - men hvad med de nye Radiohead? De nye Rolling Stones? Hvad med de nye kunstnere, der skal definere de næste årtiers musik? Det er dem, jeg er bekymret for.

Du kan se og høre mere til Colin Greenwood i videoen her og cirka 19 minutter inde i TV-avisen, hvor du også kan møde en ung kunstner, der er nervøs for, hvad fremtiden bringer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk