Radovan Karadzic: Krigslederen der blev spirituel healer

Der falder i dag dom over den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag.

Regnskabets time for Radovan Karadzic. International domstol afsiger dom over Radovan Karadzic, de bosniske serberes leder under borgerkrigen. Dømmes han skyldig, risikerer han fængsel på livstid. (Foto: Ranko Cukovic © Scanpix)

Det er mere end to årtier siden titusindvis mistede livet i krigene på Balkan. Men nu kan der blive sat punktum for det største folkedrab i Europa siden 2. verdenskrig.

I dag falder der nemlig dom over den 70-årige Radovan Karadzic ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag. Han er anklaget for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden under krigen i Bosnien-Hercegovina fra 1992 til 1995.

Men vejen til Krigsforbryderdomstolen har været lang. I 13 år var han målet for en menneskejagt, der blandt andet involverede det amerikanske efterretningsvæsen CIA. Alligevel nåede han at udgive en digtsamling og skabe en ny identitet som spirituel healer, inden han blev anholdt i 2008.

Studerede neuroser i Næstved

Karadzic er uddannet psykiater fra Sarajevo Universitet i Bosnien-Hercegovina. I forbindelse med uddannelsen var han blandt andet på et studieophold på Næstved Sygehus i 1970, hvor han specialiserede sig i neurose og depression. Da han vendte tilbage til det daværende Jugoslavien arbejdede han på et hospital i Kosovo, inden han stiftede Det Serbiske Demokratiske Parti i 1989 i Bosnien-Hercegovina.

I årene der fulgte smuldrede Jugoslavien. Først blev Kroatien og Slovenien godkendt som selvstændige stater, og derefter godkendte EU-landene Bosnien-Hercegovina i 1992. Karadzic repræsenterede nu det serbiske mindretal i landet, der ikke ønskede at løsrive sig fra naboerne i Serbien.

Samme år blev Republika Srpska dannet – en uafhængig stat for det serbiske mindretal i Bosnien-Hercegovina, hvor Karadzic blev præsident. Den serbiske præsident Slobodan Milosevic støttede op om Karadzic, og han blev dermed de bosniske serberes politiske leder og indledte krigen mod landets kroatiske og muslimske befolkningsgrupper. En krig der varede i tre år og kostede omkring 100.000 livet.

Verdens mest eftersøgte mand

Juli 1995 blev et vendepunkt for borgerkrigen. Den bosnisk-serbiske hær gik ind i byen Srebrenica og sendte kvinder og børn på busser ud af byen. Derefter beordrede de omkring 8000 bosniske muslimske mænd og drenge over 15 år til at marchere ud af byen, hvor de blev skudt ned. Samme skæbne fik de, der havde forsøgt at gemme sig for hæren i skovene omkring byen.

Folkedrabet er siden blevet kendt som Srebrenica-massakren, og var en af hovedårsagerne til at NATO gik ind i borgerkrigen. Med bombefly fik de serberne til forhandlingsbordet, og sidst på året kunne parterne underskrive Dayton-fredsaftalen, der satte en stopper for de militære kampe.

Men Karadzic sad ikke med til bords under fredsforhandlingerne. Allerede inden krigen sluttede, blev han tiltalt for folkedrab og andre krigsforbrydelser ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol. I kort tid levede Karadzic åbent i en bjergby udenfor Sarajevo, men i 1997 gik den tidligere præsident for Republika Srpska under jorden.

Tre år senere i USA gjorde den daværende præsident Bill Clinton Radovan Karadzics anholdelse til en af hovedprioriteterne i amerikansk udenrigspolitik. Det betød blandt andet, at Radovan Karadzic blev den mest eftersøgte mand hos den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Men mens CIA-agenter gennemtrawlede Bosnien, hvor de blandt andet besøgte Radovan Karadzics efterladte kone, udgav Karadzic en digtsamling fra sit skjulested til vestens store ydmygelse.

Spirituel healer der sælger lucky charms

Ti år efter folkedrabet blev Karadzic set i den serbiske hovedstad Beograd. Han havde skiftet navn til Dragan Dabic, og med et stort hvidt fuldskæg og en knold i nakken præsenterede han sig selv som spirituel healer.

Han havde oprettet en hjemmeside, hvor man blandt andet kunne købe halskæder eller såkaldte 'lucky charms', der, ifølge ham, gav beskyttelse mod skadelige strålinger. Derudover tilbød han akupunktur og hjemmeterapi.

D. 18 juli 2008 sluttede gemmelegen for den dengang 63-årige spirituelle healer og krigsleder. Han blev anholdt i en bus med tre tasker under armen og en stråhat godt ned i ansigtet. Og efter en 13 år lang menneskejagt, en fem års lang retssag og 18 måneders vurdering, falder der i dag dom over Radovan Karadzic ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk