Raketangreb og voldsom uro fortsætter - men en våbenhvile er 'helt sikkert kommet tættere på'

Flere civile er dræbt i Gaza her til morgen, og 11 palæstinensere meldes dræbt på Vestbredden. FN opfordrer til øjeblikkelig våbenhvile.

En eksplosion efter et israelsk luftangreb i Gaza her til morgen. (Foto: Mohammed Abed © Scanpix)

Trods flere internationale forsøg på at få indstillet kamphandlingerne har natten igen budt på raket- og luftangreb fra og mod Gaza.

I løbet af 12 timer fra fredag aften til lørdag morgen er der blevet affyret 200 raketter mod israelsk territorium, oplyser israelsk militær. Samtidig er flere mål i Gaza blevet bombet af Israel.

Luftangrebene i Gaza kostede i går mindst 13 palæstinensere livet - herunder en mor og hendes tre børn, meddeler sundhedsmyndigheder i Gaza. I morges omkom to kvinder og otte børn under et andet israelsk luftangreb, siger palæstinensiske hospitalskilder til Al Jazeera og nyhedsbureauet AFP.

Palæstinensere kigger på ødelæggelserne i Gaza By lørdag morgen. (Foto: MOHAMMED SALEM © Scanpix)

Men volden har langt fra begrænset sig til kamphandlingerne mellem den militante Hamas-organisation og den israelske hær. Det seneste døgn har også budt på voldsomheder på Vestbredden.

Her blev 11 palæstinensere dræbt af det israelske militær, lyder det fra det palæstinensiske sundhedsministerium, beretter den israelske avis Haaretz.

Voldelige protester prægede i går hele Vestbredden, hvor unge palæstinensere kastede med sten og brandbomber, mens israelske soldater affyrede tåregas, gummikugler og skarpe skud. (Foto: ABBAS MOMANI © Scanpix)

En af de dræbte blev skudt, da han forsøgte at stikke en israelsk soldat ned lidt nord for hovedbyen Ramallah, lyder meldingen fra israelske hær ifølge Ritzau.

Dagen i dag kan byde på nye sammenstød i forbindelse med begravelserne for gårsdagens dødsofre. Derudover markerer mange palæstinensere i dag Nakba (katastrofen red.), hvor flere end 700.000 palæstinensere flygtede eller blev forvist i forbindelsen med krigen i 1948.

Men bag kulisserne forhandler flere lande med Israel og Hamas, og en våbenhvile i Gaza ser ud til at være rykket tættere på.

Våbenhvile kan være på vej

Israel og Hamas taler ikke direkte med hinanden, men bag lukkede døre foregår der et større diplomatisk arbejde, hvor blandt andet Egypten og Qatar forhandler med Hamas med henblik på en våbenhvile.

Her har Egypten foreslået en kort våbenstilstand, som så kan udvides ad flere omgange med henblik på at opnå en permanent våbenhvile.

- Parterne afviser indtil videre, men jo mere snak der er om våbenhvile, og desto større pres der er udefra fra USA og FN, jo mere kommer parterne til at tale om denne våbenhvile, som vil ske i sidste ende, siger Allan Sørensen, Kristeligt Dagblads mellemøstkorrespondent, der befinder sig i Jerusalem.

- Men lige nu ved vi ikke, om det er et spørgsmål om en dag, eller to, tre eller fire dage, siger han.

Det er til gengæld sikkert, at en våbenhvile er rykket nærmere.

- Vi er helt sikkert kommet tættere på, siger Allan Sørensen, der peger på fremgang i form af, at parterne sætter ord på deres krav og accepterer, at der finder indirekte mægling sted.

- Det betyder, at vi har bevæget os fra de dage, hvor vi ikke vidste, hvor parterne stod, eller om man var på vej mod en landoffensiv og yderligere eskalering, til en situation, hvor de rent faktisk indirekte taler sammen, siger han og fortsætter:

- Det er selvfølgelig et godt tegn for dem, der ønsker en fredelig løsning af konflikten.

Han peger på, at Hamas har krævet fri adgang til al-Aqsa moskeen i Østjerusalem, at jøder forlader det omdiskuterede Sheikh Jarrah-nabolag i byen, og at de arresterede fra den seneste tids uro bliver løsladt.

- Det er ikke realistisk, men det er et forsøg fra Hamas på at koble sig på Jerusalem og fremstå som Jerusalems beskytter, siger Allan Sørensen.

- Jeg tror, at man starter højt, fordi man godt ved, at man er nødt til at gå på kompromis i sidste ende.

Omvendt kræver Israel blandt andet at få udleveret ligresterne fra nogle af de faldne soldater fra Gaza-krigen i 2014, hvilket Hamas indtil videre har afvist.

- Begge parter starter højt, og måske lander de på et kompromis senere hen, siger Allan Sørensen.

FN opfordrer til øjeblikkelig våbenhvile

Mens arbejdet på en våbenstilstand fortsætter i kulisserne, opfordrer FN til en øjeblikkelig våbenhvile.

- Den igangværende militære optrapning har ført til store lidelser og ødelæggelser. Den har krævet mange civile liv, herunder mange børn, lyder det i en udtalelse fra FN's generalsekretær, António Guterres.

FN-talsmand Stephane Dujarric leverede budskabet i aftes:

- Kampene kan potentielt føre til en ukontrollerbar sikkerheds- og humanitær krise og til yderligere ekstremisme, ikke kun i det besatte palæstinensiske område og i Israel, men i regionen som helhed, lyder meldingen fra FN-chefen, der oplyser, at FN aktivt forsøger at formidle en våbenhvile.

Ifølge BBC er mindst 133 af Gazas indbyggere blevet dræbt, siden konflikten tog fart i mandags. Det gælder blandt andet mindst 31 børn, mens omkring 1.000 meldes såret.

Israel har undervejs angrebet 800 mål i Gaza. I går gjaldt det blandt andet et stort tunnelnetværk, som Hamas har gravet under flere boligområder.

Siden mandag er over 2.000 raketter blevet affyret mod Israel fra Gaza. Her har mindst otte israelere - herunder to børn - mistet livet, mens 560 meldes såret, skriver Ritzau.

Det Hvide Hus melder, at tabene af menneskeliv er tragiske, men at Israel har ret til at forsvare sig:

Herhjemme opfordrer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) begge parter til at stoppe voldsspiralen.

- Det er en meget voldsom konflikt, og det er tragisk med civile tab. Derfor er det vores klare opfordring til begge parter, at nu må volden og eskalationen indstilles, siger udenrigsministeren til DR Nyheder.

Han siger, at han har skrevet til måde den israelske og den palæstinensiske udenrigsminister og bedt om tilbageholdenhed.

- Derudover er det vigtigt, at det internationale samfund gennem EU, FN, USA og så videre lægger maksimalt pres på for at få indstillet de her voldshandlinger, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk