Ransagning af Trumps hjem sender republikanere i det røde felt: 'Jeg har set nok'

Donald Trump kan have en interesse i at bruge ransagningen som en politisk sag, vurderer eksperter.

FBI har ransaget Donald Trumps hus i Mar-a-Lago i Florida, skriver den tidligere præsident på sit medie Truth Social. (Foto: JOE SKIPPER © Ritzau Scanpix)

Det er en beslutning uden historiske fortilfælde, at det amerikanske Justitsministerium angiveligt har sendt et hold FBI-agenter til at gennemsøge Donald Trumps hjem i Mar-a-Lago i Florida.

Sådan lyder det fra Anne Alling, der er uafhængig USA-korrespondent, efter den tidligere amerikanske præsident har oplyst, at FBI-agenter i nat dansk tid har ransaget hans hjem.

Ifølge flere amerikanske medier er omdrejningspunktet for eftersøgningen "tophemmelige dokumenter", som Trump angiveligt skulle have taget med sig, da han forlod Det Hvide Hus.

- Vi ved ikke, hvad det er for nogle dokumenter, og hvad der står i dem, siger Anne Alling til TV Avisen.

- Men siden Justitsministeriet har taget den her enorme beslutning om at sende FBI til at ransage en tidligere amerikansk præsidents hjem – noget, der aldrig er sket før – så er der ikke nogen tvivl om, at det er nogle meget, meget værdifulde dokumenter, som de forventer, Donald Trump er i besiddelse af.

Hvad kan ransagningen få af betydning for Trump? Det giver Anne Alling sit svar på her.

'Angreb fra radikale venstreorienterede'

Trump betegner i en erklæring ransagningen som ”et angreb fra de radikale, venstreorienterede demokrater, der for alt i verden ikke vil have, at jeg stiller op til præsidentvalget i 2024".

Samtidig understreger Trump, der angiveligt selv var i New York under ransagningen, at han har samarbejdet med alle relevante regeringsmyndigheder.

Ifølge Anne Alling er det sigende for sagen, at den kun er kommet i mediernes søgelys, fordi Trump selv er gået ud med historien.

- Det er virkelig vigtigt at huske, at mange af informationerne er noget, vi har fået fra Trumps statement. Og det kunne være i hans interesse at gøre den her ransagning endnu større i håb om at skabe en politisk sag til at starte med, siger hun.

Usikker politisk fremtid

Ifølge CNN har det amerikanske justitsministerium for tiden gang i to efterforskninger med forbindelse til Trump. Den ene drejer sig om angrebet på Kongressen i januar sidste år, mens den anden drejer sig om Trumps håndtering af tophemmelige dokumenter.

Sidstnævnte handler om flere kasser med dokumenter, som burde være overdraget til Nationalarkivet i USA, efter at Trump forlod Det Hvide Hus. Men i stedet tog Trump dokumenterne med sig til Florida.

Tilhængere af Donald Trump er mødt op nær huset i Florida, hvor ransagningen ifølge den tidligere præsident fandt sted. (Foto: EVA MARIE UZCATEGUI © Ritzau Scanpix)

Donald Trump har flere gange luftet ideen om at genopstille ved præsidentvalget i 2024, og hvorvidt det kommer til at ske, er svært at sige på nuværende tidspunkt, fordi der er en række ubekendte faktorer, som kan komme til at spille ind.

Det forklarer Anders Agner Pedersen, der er ansvarshavende chefredaktør på Kongressen. Ifølge ham bliver Trump i skrivende stund undersøgt i en lang række sager. Både i kongresregi, i forhold til hans virksomhedsdrift og anklager om økonomisk svindel - og så Justitsministeriets efterforskning.

- Justitsministeriet har gang i en større undersøgelse, så meget ved vi. Vi ved også, at den ransagning, som har fundet sted i Mar-a-Lago natten til i dag, er blevet godkendt oppe fra - fra justitsministerens side, siger han og understreger, at man ikke ved, om det ender ud i en sigtelse.

Han fortæller også, at det aldrig er sket før, at man har indledt sådan en sag mod en tidligere amerikansk præsident.

- Det er selvfølgelig også derfor, at de som det første skal være hundrede procent sikre på, hvad de foretager sig i den her sag.

- At de virkelig også godt er klar over, at alt, hvad de gør, skal kunne stå alle former for tryktest. Samtidig med at det hurtigt bliver en politisk kampplads, fortæller Anders Agner Pedersen.

De brød endda ind i mit pengeskab!, skrev Trump på sit medie Truth Social. (Foto: Jim WATSON © Ritzau Scanpix)

Republikanere i skarp kritik

Ransagningen har fået en række republikanske politikere op af stolen, og flere prominente stemmer i det konservative parti har reageret med vrede og forargelse.

- Jeg har set nok, skriver Kevin McCarthy, der er republikansk mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, i en erklæring, som han lagde på nettet sent mandag aften lokal tid.

Han retter især en skarp kritik mod justitsminister Merrick Garland. Ministeren kan forvente at blive set efter i sømmene med en kongresundersøgelse, hvis republikanerne får et flertal i Repræsentanternes Hus efter det kommende midtvejsvalg, lyder advarslen.

- Justitsministeriet har nået en uacceptabel tilstand af våbenbaseret politisering, skriver han med henvisning til, at han mener, ransagningen er drevet af en politisk agenda.

Den officielle gruppe for den republikanske gruppe i Repræsentanternes Hus var også klar på aftrækkeren på Twitter, hvor de sender en klar besked til amerikanerne:

- Hvis de kan gøre det mod en tidligere præsident, så forestil dig, hvad de kan gøre mod dig, lyder det fra den officielle Twitter-konto for den republikanske gruppe i Repræsentanternes Hus.

Og det er altså en strategi fra republikanernes side, som vi har set før, vurderer Anders Agner Pedersen.

- Det er Trump, der lancerer nyheden om, at det sker. Det gør han ud fra et ønske om at politisere begivenheden. Det er det, han gør, hver eneste gang han er i kritisk søgelys.

Herefter går nogle af hans partifæller ud og kritiserer det, hvilket også et det, de ifølge Anders Agner Pedersen plejer at gøre, når sådan noget sker, så det ender i et politisk slagsmål.