Rapport: 3.700 personer ofre for seksuelt misbrug i Tysklands katolske kirke

Overgrebene går helt tilbage til 1946 og har primært ramt børn under 13 år.

Den tyske katolske kirkes overhoved, Reinhard Marx, erkender, at hans kirke for længe har kigget den anden vej og benægtet overgreb. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)

Over 3.700 personer har været udsat for seksuelle overgreb af præster i den katolske kirke i Tyskland siden 1946.

Det siger forskeren Herald Dressing i dag på et pressemøde. Han står sammen med forskere fra tre tyske universiteter bag en rapport, som biskopperne i Tyskland har bestilt.

Mere end halvdelen af ofrene var 13 år eller yngre, da overgrebene fandt sted - og oftest var der tale om drenge, har Spiegel Online tidligere fortalt.

Rapportens forfattere skriver, at man sandsynligvis ikke har fundet alle tilfælde af misbrug. Derfor kan tallet være meget højere.

Justitsminister: Tag ansvar

Forskerne har ikke haft adgang til kirkens egne dokumenter. I stedet har de blandt andet anvendt anonyme spørgeskemaer for at kortlægge omfanget, skriver Washington Post, der på forhånd havde set en kopi af rapporten.

Tysklands justitsminister, Katarina Barley, beskriver ifølge tv-stationen Deutche Welle afsløringerne som "chokerende og sandsynligvis bare toppen af isbjerget."

Hun opfordrer kirken til at tage ansvar for at have skjult og benægtet overgrebene i årtier. Ministeren mener, at kirken må samarbejde med retssystemet for at bringe retfærdighed til ofrene.

Tysklands katolske kirkes overhoved, Reinhard Marx, indrømmer, at kirken har kigget den anden vej og benægtet overgrebene alt for længe, skriver Reuters.

214 af ofrene er blevet interviewet af forskerne. Færre end hver tredje af disse har fortalt andre om overgrebene. Blandt de, der gjorde, oplevede flertallet at blive enten afvist eller straffet for at stå frem.

Andre af ofrene har sidenhen oplevet symptomer som blandt andet posttraumatisk stress og depressioner. Nogle har også forsøgt at begå selvmord.

Anklager om overgreb i mange lande

Det er langt fra første gang, at den katolske kirke rystes af sager om seksuelle overgreb. Sammen med USA og Australien er Irland det land, som har registret flest sager om seksuelle overgreb i den katolske kirke.

En kommission, som undersøgte misbrug af børn generelt fra 1936 og frem, fremlagde i 2009 en rapport, som chokerede det irske samfund.

Næsten 2.000 vidner fortalte om voldtægter, fysisk afstraffelse og andre former for overgreb, mens de var elever på over 200 katolske skoler. Nogle beskrev efterfølgende forholdene på skolerne som "Irlands Holocaust".

Også i blandt andet Canada, Chile, Østrig, Belgien og Holland har der været et større antal anklager om seksuelt misbrug mod den katolske kirke.