Rapport: Antallet af atomvåben falder

Der bliver færre atomvåben i verden, men USA og Rusland bruger stadig mange penge på at modernisere deres våben.

Antallet af atomsprænghoveder i verden er faldet fra 22.600 i 2010 til 15.850 i dag, og det er USA og Rusland, som har skrottet flest, skriver fredsforskningsinstituttet Sipri i sin årsrapport.

Men de to lande har alligevel fortsat omkring 90 procent af verdens atomvåben, og de har i flere år gennemført en storstilet modernisering af deres våben, fastslår instituttet.

- Til trods for en fornyet international interesse for prioriteringer af atomnedrustning tyder de igangværende moderniseringsprogrammer på, at ingen af atommagterne har planer om at give slip på deres atomarsenaler foreløbig, siger Shannon Kile fra Sipri.

Rusland har flest

USA har i dag 7.260 atomsprænghoveder, hvilket er 40 færre end sidste år. Rusland har 7.500 atomsprænghoveder, 500 færre end sidste år, hedder det i Sipris rapport.

USA har det største antal udplacerede sprænghoveder, hvilket er atomsprænghoveder monteret på raketter eller på baser med operative styrker. Tallet for USA er 2.080, mens Rusland har udplaceret 1.780 af dets atomsprænghoveder.

Syv andre lande har atomvåben

Syv andre lande har atomvåben til rådighed. Frankrig har 300 atomsprænghoveder, Storbritannien har 215, Kina har 260, Pakistan har mellem 100 og 120. Indien har mellem 90 og 110, Israel 80 og Nordkorea mellem seks og otte.

Fire atommagter, Pakistan, Indien, Israel og Nordkorea, har ikke tilsluttet sig den internationale ikkespredningsaftale.

/ritzau/NTB

Facebook
Twitter