Rapport: Danmark et godt land for mødre og børn

Det værste sted at være mor eller barn er Somalia, viser den årlige liste fra Red Barnet.

(© Colourbox)

Danmark er fortsat et af de bedste steder i verden for mødre og børn.

Det viser den årlige State of the World's Mothers Report fra Red Barnet.

Organisationen sammenligner mødres og børns dødelighed, uddannelse, økonomi og kvinders politiske indflydelse i 178 lande.

Danmark havner på en sjetteplads, hvilket er samme placering som sidste år.

Finland topper listen efterfulgt af Norge, Sverige, Island og Holland.

Værst i Somalia

I år fokuserer rapporten på mødre og børn i konflikt- og katastroferamte lande, og værst ser det ud i Somalia. Her dør én ud af 16 mødre under graviditet eller fødsel. I Danmark er det til sammenligning én ud af 4.500, oplyser Red Barnet.

- Børn og deres mødre dør i situationer, som ellers er relativt ufarlige. Og de dør af sygdomme, som er simple at behandle. Rapporten bekræfter os i, at adgang til sundhedsservice og medicin i skrøbelige stater er fuldstændig afgørende for, at flere og flere mødre og børn overlever i fremtiden, siger Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet, i en pressemeddelelse.

Danmark i top

Listen fra Red Barnet udkom første gang i 2000. Danmark har altid været i top-10, men har aldrig toppet listen. Det har Sverige til gengæld gjort otte gange, Norge fire gange og Finland to gange.

Mellem 2003 og 2006 lå Danmark på andenpladsen, men har siden 2007 ligget på enten femte- eller sjettepladsen.

Landene i toppen ligger dog så tæt på hinanden, at der ikke skal meget til for at ændre på placeringerne, forklarer Mimi Jakobsen.

- Danmark gør det for eksempel bedre end Finland, når det kommer til økonomisk status, men ikke godt nok på de andre områder, siger hun.

- Det betyder altså, at selvom Danmark er blandt de bedste lande i verden for mødre og børn, så er der grund til at holde øje med udviklingen herhjemme, siger Mimi Jakobsen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter