Rapport: Den største terrortrussel mod USA kommer fra det yderste højre

Terrortruslen fra højreorienterede grupper i USA er langt større end truslen fra islamistisk terror.

Det yderste højre er den største terrortrussel En tilhænger af den såkaldte Boogaloo-bevægelse. (Foto: © LOGAN CYRUS, Scanpix)

Den største terrortrussel mod USA kommer fra grupper og individer fra det yderste højre.

Det konkluderer en rapport fra Center for Strategic and International Studies (CSIS), der har studeret samtlige terrorhændelser på amerikansk jord i de seneste 25 år.

Størstedelen af terrorangreb og planer om terror på amerikansk jord kommer fra det yderste højre, og tendensen har ifølge rapporten kun været tiltagende de senere år.

”Terrorisme fra det yderste højre har i udpræget grad distanceret terrorisme fra andre grupper,” står der blandt andet i rapporten, der har undersøgt 893 terrorangreb og planer om terror.

I 2019 stod det yderste højre bag to tredjedele af alle terrorangreb og planer om terror, mens tallet for 2020 foreløbigt er 90 procent.

Terror defineres i rapporten som overlagt/planlagt vold eller truslen om selv samme af ikke-statslige aktører i forsøget på at nå et politisk mål eller skabe en psykologisk effekt.

Bølge af angreb

USA har oplevet flere alvorlige terrorangreb og planer om terror i den seneste tid.

FBI arresterede soldaten, Ethan Melzer, den 10. juni. Bliver han kendt skyldig, risikerer Melzer livstid.

Selvom terrorisme i USA oftes udføres af personer fra det yderste højre, så har religiøs terrorisme kostet klart flest menneskeliv. Det skyldes ifølge rapporten fra CSIS primært terrorangrebet den 11. september 2001, der kostede 2.977 mennesker livet.

Til sammenligning har terrorangreb fra det yderste højre kostet 335 mennesker livet ifølge rapporten.

I Danmark er der ifølge den seneste vurdering fra Center for Terroranalyse også en øget terrortrussel fra højreekstremister. Trusselsniveauet er hævet fra begrænset til generel, hvilket ifølge Politiets Efterretningstjenestes definitioner betyder, at der er kapacitet og/eller hensigt og mulig planlægning.