Rapport: Højreradikale soloterrorister er farligere end jihadister

Højreradikale såkaldte ensomme ulve dræber langt flere end jihadister, der opererer alene, viser ny rapport.

Anders Behring Breivik omtales i rapporten fra tænketanken Royal United Services Institute. Han dræbte 77 i Norge i 2011. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Højreradikale soloterrorister er ansvarlige for langt flere drab og kvæstede end islamistiske jihadister, der handler på egen hånd.

Det er en af konklusionerne i en omfattende rapport fra den britiske tænketank Royal United Services Institute, skriver The Guardian.

Rapporten har gennemgået politisk og religiøst motiverede terrorangreb i Europa fra 2000 til 2014, og her har 94 mennesker mistet livet i forbindelse med terrorangreb udført af højreradikale, der handler på egen hånd.

Til sammenligning er kun 16 personer blevet dræbt af islamistiske jihadister, der agerer alene.

I rapporten vurderes det, at højreradikale ensomme ulve er en trussel, som ikke må undervurderes i Europa.

Enlige højreradikale ekstremister har i perioden været ansvarlige for 72 angreb fordelt på 30 europæiske lande.

Rapporten citerer sikkerhedstjenester for, at angreb foretaget af højreradikale soloterrorister er meget svære at forhindre og forebygge.

Rapporten fra den britiske tænketank indeholder blandt andet detaljerede beskrivelser af terrorangrebet i Norge fra 2011, hvor Anders Behring Breivik dræbte 77 i Oslo og på øen Utøya.

Ifølge eksperterne skaber den store mediefokus på truslen fra islamistisk terrorisme et vrangbillede af virkeligheden i forhold til den trussel, som politisk terrorisme fra den yderste højrefløj udgør.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk