Rapport: Islamisk Stat har brugt kemiske våben 52 gange

Særligt i og omkring den irakiske storby Mosul er kemiske våben blevet anvendt af militante islamister.

En tredjedel af tilfældene har fundet sted i og omkring den irakiske storby Mosul, der er en af IS' højborge. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) har benyttet sig af kemiske våben 52 gange i Syrien og Irak.

Det viser en rapport fra IHS, et internationalt analyseinstitut med fokus på sikkerheds- og forsvarspolitik, ifølge The New York Times.

Rapporten bliver offentliggjort tirsdag, men avisen har fået konklusionerne på forhånd. Her fremgår det, at Islamisk Stat siden 2014 har anvendt kemiske stoffer som klor, svovl og sennepsgas.

Det er sket mindst 52 gange. En tredjedel af tilfældene har fundet sted i og omkring den irakiske storby Mosul, der er en af IS' højborge.

Irakisk militær og kurdiske styrker har sammen med den internationale koalition i oktober indledt en offensiv for at generobre byen.

Det kan udløse endnu flere kemiske angreb i området, vurderer Columb Strack, der er senioranalytiker ved IHS.

- I takt med at Islamisk Stat bliver trængt tilbage ved Mosul, er der en stor risiko for, at gruppen vil anvende kemiske våben for at stække forløbet og svække moralen hos gruppens fjender, siger han til The New York Times.

Rapporten fra IHS er baseret på data fra lokale medier, IS-propaganda og sociale medier. Det er den hidtil mest omfangsrige indsamling af data om brug af kemi i konflikten.

USA, der leder den internationale koalition for at bekæmpe den militante gruppe, frygter, at Islamisk Stats brug af kemiske angreb kun vil tage til.

- Koalitionen er bekymret over Isils brug af kemiske våben. Isil har brugt det i Irak og Syrien i fortiden, og vi regner med, at de bliver ved med at anvende denne type våben, siger John Dorrian, der er talsmand for det amerikanske militær i Irak, til New York Times og bruger et andet navn for IS.

Islamisk Stat er dog ikke den eneste part, der har kemi i arsenalet i forbindelse med krigen i Syrien. Også den syriske regering har benyttet sig af kemiske våben, skriver The New York Times.

/ritzau/