Rapport: Kina forsøger at udrydde uighurerne som folk

Med interneringslejre og forsøg på at stoppe uighurer i at få børn udfører Kina ifølge rapport folkedrab. Kina afviser anklagerne som "en gennemført løgn".

Demonstranter i Istanbul viser støtte til uighurerne. (Arkivfoto.) (Foto: © Ozan Kose, Ritzau Scanpix)

Den kinesiske regerings behandling af det muslimske mindretal uighurerne overtræder på en række områder FN's folkedrabskonvention.

Sådan lyder det i en ny rapport udarbejdet af over 30 eksperter for tænketanken Newlines Institute for Strategy and Policy. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

FN og flere andre organisationer har igennem nogle år beskrevet, hvordan en million uighurer og andre muslimske mindretal holdes fanget i interneringslejre.

Lejrene er ifølge Kina oprettet for at modvirke ekstremisme. Men ifølge rapporten bidrager de til folkedrab.

- Uighurer lider voldsomt både mentalt og fysisk under systematisk tortur og ondskabsfuld behandling. Det gælder voldtægter, seksuelle overgreb, udnyttelse og offentlig ydmygelse udført af vagter i lejrene, står der i rapporten ifølge AFP.

Rapporten beskriver ifølge nyhedsbureauet blandt andet, at uighurkvinder steriliseres ved tvang, mens yngre mænd interneres. Dermed forhindrer Kina, at befolkningen kan opretholdes.

Derudover beskriver rapporten, at Kina forsøger at "udrydde" uighurernes identitet og kultur.

Kinas udenrigsminister, Wang Yi, har afvist anklagerne om forsøg på folkedrab som "fuldstændig absurde". Det gjorde han på et pressemøde i søndags.

- Det er et rygte, som er blevet fabrikeret med bagtanker bag, og det er en gennemført løgn, lød det fra ministeren, da adspurgt til anklagerne om, at det kinesiske styre forsøger at udrydde det uighurske mindretal.

I explaineren her kan du se mere om undertrykkelsen af Kinas muslimske mindretal:

Hensigten er nok

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trumps regering erklærede i januar i lighed med rapporten, at Kina begår folkedrab.

Den vurdering ser præsident Joe Bidens administration ingen grund til at ændre, siger talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Ned Price tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Yonah Diamond er juridisk rådgiver for ngo'en Raoul Wallenberg Centre for Human Rights og har været med til at udarbejde rapporten. Han fortæller til CNN, at mange misforstår begrebet folkedrab og tror, at det kræver beviser for, at der foregår massedrab.

- Det egentlige spørgsmål er, om der er nok beviser til at vise, at der er en hensigt om at tilintetgøre en gruppe som sådan. Og det er det, som denne rapport viser, siger han ifølge det amerikanske medie.

Medlemmer af uighur-mindretallet demonstrerer mod Kinas behandling i mandags nær det kinesiske konsulat i Istanbul, Tyrkiet. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

Uighurerne i Xinjiang-regionen i det vestlige Kina er et tyrkisk og muslimsk folkeslag.

Der findes omkring 11 millioner uighurer. Langt de fleste har hjemme i Xinjiang. De praktiserer en moderat form for sunni-islam.

I 1949 udgjorde uighurerne 90 procent af befolkningen i Xinjiang. I dag er de i mindretal efter flere års massiv indvandring af etniske hankinesere.

/ritzau/

Du kan se mere om uighurernes kamp i Horisont på DRTV. Her kan du møde uighureren Sadam, som bor i Australien, og lige nu kæmper for at få sin kone og søn ud af Xinjiang-provinsen.