Rapport: Kvindelige fanger tortureres i irakiske fængsler

Mishandling af kvinder er hverdag i de irakiske fængsler, lyder det i ny rapport fra Human Rights Watch.

Mere end 4.500 kvinder er i øjeblikket fængslet i Irak ifølge en rapport fra Human Rights Watch. (Foto: Benjamin Lowy © Scanpix/Corbis)

Ulovligt fængslede irakiske kvinder oplever dagligt at blive mishandlet og tortureret.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Human Rights Watch, skriver BBC.

Mange af kvinderne holdes i fangenskab i måneder, nogle gange år, uden at blive sigtet.

Regering erkender mishandling

Ifølge rapporten fokuserer forhørslederne også mere på at udspørge kvinderne om deres ægtemænds aktiviteter, snarere end deres egne kriminelle handlinger.

Den irakiske regering kalder rapportens resultater overdrevne, men erkender, at der har været tilfælde, hvor kvinder er blevet mishandlet.

- Irak arbejder fortsat på at sætte en stopper for mishandling i fængsler, siger en talsperson for ministeriet for menneskerettigheder i Irak ifølge BBC.

Forsøgt voldtagede

Mere end 4.500 kvinder er i øjeblikket fængslet i Irak ifølge rapporten. Et stort flertal af dem er sunnimuslimer, men mishandlingerne berører alle befolkningsgrupper.

I rapporten beskriver nogle kvinder, hvordan de er blevet "slået og sparket, har fået elektriske stød og forsøgt voldtaget".

Irak har oplevet en eksplosion i volden på det seneste. Alene i januar mistede mere end 1.000 mennesker livet, hvilket er det højeste antal for en enkelt måned i seks år.

Den symbolske by Fallujah er i øjeblikket under belejring af al-Qaeda-relaterede grupper, mens irakiske sikkerhedsstyrker med hjælp fra USA planlægger at rykke ind.