Rapport: Nato skyld i 63 libyske dødsfald

Nato er i høj grad ansvarlig for 63 libyske bådflygtninges død, vurderer Europarådet.

(Foto: ITALIAN MILITARY MARINE)

Da en gummibåd pakket med 72 libyske flygtninge sidste år løb tør for brændstof og efterfølgende drev rundt ud for kysten i to uger uden hverken mad eller drikke om bord, undlod skibe under Nato-kommando at hjælpe de nødstedte.

63 af flygtningene sultede eller tørstede ihjel, mens de ventede på hjælp, og det må Nato i høj grad tage skylden for, vurderer Europarådet i en undersøgelse af sagen.

Båden, som forlod Libyen i marts 2011, sendte gentagne nødsignaler, men fik ingen hjælp, og nu lyder budskabet fra menneskerettighedsorganisationens undersøgelse, der har været ni måneder undervejs, at de ansvarlige risikerer at blive retsforfulgt.

- Fartøjer under national eller Nato-kommando svigtede deres forpligtelse til at redde en båd i nød, lyder det i den 26-sider lange rapport, der blev præsenteret torsdag.

- Der er begået en fejl af Nato og individuelle medlemsstater, som var involveret i planlægningen af den såkaldte Operation Unified Protector ud for Libyens kyst, skriver organisationen.

Nato fik besked

Rapporten citerer også en "pålidelig kilde" for at sige, at to flådefartøjer involveret i Natos operationer mod Libyens leder, Muammar Gaddafi, var i nærheden af båden, da nødsignalerne blev sendt. Det samme var to fiskefartøjer.

Nato siger i en erklæring, at man rigtignok modtog en meddelelse fra de italienske myndigheder om en lille båd i vanskeligheder, og at man derefter sendte budskabet videre til alle Nato-skibe - helt efter sædvanlig praksis.

- Vi har ingen registreringer om, at hverken Nato-fly eller skibe skal have set eller taget kontakt til netop denne båd, siger Nato-talskvinde Oana Lungescu.

Torsdag vedtog Europarådet en resolution, hvori Nato opfordres til at frigive satellitbilleder fra området i et forsøg på at lokalisere, hvilke militære enheder, der opholdt sig i nærheden af båden.

Disse billeder kan bruges som grundlag for en retssag mod dem, der ignorerede bådflygtningenes råb om hjælp, mener Europarådet.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter