Rapport peger på tusindvis af overgreb begået af katolske præster: 'Franskmændene har fået bekræftet deres værste anelser'

Uafhængig kommission vurderer, at tusindvis af franske børn er blevet misbrugt af kirkelige personer.

To ofre for præsters overgreb står foran en skole i Chavagnes-en-Paillers, hvor hundredvis af børn blev misbrugt mellem 1950'erne og 1970'erne. (Foto: © SEBASTIEN SALOM-GOMIS, Ritzau Scanpix)

Siden 1950 har tusindvis af præster og andre kirkelige medarbejdere i Frankrig begået seksuelle overgreb mod børn.

Det beretter det franske nyhedsbureau AFP, der har fået indblik i en uafhængig kommissionsundersøgelse, som udkommer på tirsdag.

Ifølge lederen af kommissionen, Jean-Marc Sauve, estimerer man, at mellem 2.900-3.200 personer med tilknytning til den katolske kirke i Frankrig har begået overgreb mod børn over de seneste 70 år.

Men der er tale om et "minimums-estimat", siger han ifølge Le Monde.

Der er tale om et voldsomt tal, og det er rystende for mange franskmænd, selv om afsløringen ikke kommer ud af den blå luft, fortæller Stéphanie Surrugue, international korrespondent hos DR.

- Franskmændene har fået bekræftet deres værste anelser, for kommissionen påbegyndte deres arbejde i 2018, efter der havde været en række skrækindjagende afsløringer af pædofili i den franske kirke, siger Stéphanie Surrugue.

- Så rapporten har været ventet, men der er også en grund til, at franske medier kalder det en chokrapport, og det er simpelthen fordi, at tallene er så høje.

Mindst 10.000 ofre

Allerede ved dagens søndagsmesser har flere franske præster valgt at tale om den voldsomme afsløring, fortæller Stéphanie Surrugue.

- De har fortalt, hvor rystede de er og sagt, at nu må ofrene stå frem, og at de skal ikke skamme sig, mens kirken skal stå sammen om at støtte ofrene for disse pædofile præster og andre, der altså har ageret i 70 år, siger korrespondenten.

Kommissionens estimat kommer på baggrund af et enormt stykke arbejde, hvor de blandt andet har undersøgt arkiverne hos kirken, politiet og diverse retsinstanser samt interview med utallige ofre og vidner.

- Så det er på den baggrund, at de er nået frem til dette tal, men de understreger altså, at det er et minimumstal. De estimerer også, at der er mindst 10.000 ofre, siger hun.

Når kommissionen offentliggør sin undersøgelse på tirsdag, vil den ifølge AFP forsøge at komme med en forklaring på "de kulturelle og institutionelle mekanismer", der har gjort det muligt for præsterne at fortsætte deres virke trods overgrebene.

Granadas ærkebiskop og flere præster lægger sig fladt ned og beder om tilgivelse i 2014, efter misbrugsskandalen indhentede den katolske kirke i Spanien (Foto: © stringer/Spain, Scanpix Denmark)

Afsløringer af misbrug i flere lande

Afsløringen af de franske præsters misbrug er langt fra den første afsløring af overgreb i den katolske kirke.

Anklager om seksuelt misbrug og kirkelig mørklægning har fulgt Vatikanet i årtier, og tidligere er omfattende misbrug i lande som USA, Australien, Tyskland og Irland blevet afsløret.

De internationale anklager om seksuelt misbrug begået af præster går tilbage til 1950'erne, men det var først i 1980'erne, at emnet for alvor begyndte at komme i mediernes søgelys. Snebolden begyndte dog først for alvor at rulle efter årtusindskiftet i den amerikanske storby Boston.

Her afslørede avisen Boston Globe i 2002, hvordan den katolske kirke i USA havde et kolossalt problem med seksuelt misbrug af børn, som kirken systematisk forsøgte at dække over. Forløbet blev skildret i den Oscarvindende film Spotlight fra 2015.

Den katolske kirkes overhoved, pave Frans, har flere gange lovet et opgør med fortiden.

I 2019 vedtog han en forholdsordre, der forpligter alle, som har kendskab til misbrug af børn, til at sige det videre til deres overordnede, beretter Ritzau.

Også herhjemme har der været sager om seksuelt misbrug i den katolske kirke. Her så flere sager dagens lys i 2010.